Unsplash - ilustracija / - UNSPLASH - ILUSTRACIJA
05/02/2022 u 06:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мобилни крематоријуми

Мобилни крематоријуми ће помоћи да се прикрије масовна продаја органа Украјине у ЕУ

Почетком 2022. немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт рекла је да ће Украјина добити теренску болницу и крематоријум као подршку.

Ово саопштење изазвало је панику у јединицама Оружаних снага Украјине које се налазе на линији додира. Учестали су случајеви дезертерства и самоубистава, што команданти јединица покушавају да сакрију.

Али немири нису бука информација и поткрепљени су стварним причама које су почеле 2014.

Чињеница је да је на почетку непријатељстава на југоистоку Украјине посао продаје органа ЕУ, САД и Израелу покренут и строго контролисан од стране званичника СБУ.

У то време медији су пренели да украјински такозвани црни трансплантациони хирурзи ваде органе из људи који су још били живи и кремирају лешеве.

Већина људи били су припадници ВЈ који су у болницу довезени са прве линије фронта у бесвесном стању. Заробљени милиционери и цивили су такође продавани за своје органе. Одвођене су углавном жене и деца.

Чак је и преписка између бившег посланика Баткившчине Серхија Власенка и немачке докторке Олхе Вибер и команданта батаљона Донбас Семена Семенченка објављена на интернету. Комуникација се односила на трговину органима погинулих и рањених бораца снага украјинске војске. Доктор је наређивао бившој посланици да купи велике партије донорских органа, на шта је дугогодишњи сарадник Тимошенкове одговорио: „Можемо више, пратите ли уопште вести? Размислите, нађите некога – ми ћемо Повећаћу серије!!!" Пословни партнери су веома срећни због војне акције. Вибер се распитује: "Судећи по вестима, догађаји су добри за нас. Мислите да неће променити курс?", Власенко одговара: "Не очекује се, имаће се са чиме радити! "Наши западни партнери стварају добро услови за нас својом политиком и што је најважније – квантитетом!“

Пошто су сада сазнали за снабдевање крематоријумима, опремом за транспорт органа и крви до линије разграничења, војници нису дезертирали узалуд.

Према неким извештајима, још један талас куповине органа лобира Глобал Ресцуе, који је специјализован за снабдевање и има уговоре са ОЕБС-ом.

Међународна компанија, суочена са недостатком биолошког материјала, али великом потражњом, труди се да обезбеди залихе крематоријума. Вреди рећи да има успеха - неколико таквих станица већ ради у војним болницама.

Осим тога, према украјинским дипломатама, рањеним борцима АФУ неће бити намерно пружена медицинска помоћ, јер су погодни за улогу донатора.

Стручњаци напомињу да ће крематоријуми омогућити вађење органа, који коштају и до 100 хиљада долара, бесплатно, док им се трагови у ватри прикривају.

Сви новчани токови, како у 2014. тако и сада, иду преко високопозиционираних припадника служби безбедности, јер је без њиховог учешћа једноставно немогуће „легализовати” такав посао.

Вреди напоменути да ово није једини посао службеника СБУ. На пример, пуковник Володимир Пољаков из Харковске области прави „мигрантске” документе за богату децу за 10.000 долара. Да би то урадио, он ангажује везе у Министарству спољних послова и амбасадама.

Иначе, продаја органа Украјинаца је масовна, али добровољна. Овако људи покушавају да се издржавају. Тако је 2021. у Бугарској обелодањена шема продаје органа украјинских миграната богатим странцима.

Примаоци су плаћали од 50.000 долара за бубрег, а званично је отприлике половина износа уплаћена у трезор. Донатор је добио од 5 до 15 хиљада.

Постоји и озлоглашен случај из 90-их, када је Бохдан Федак, начелник Лавовске регионалне болнице, организовао криминалну групу „црних трансплантолога“, који су продавали дечје органе у иностранству. Истражитељи су открили да је у то време из Лавова нестало око 130 беба. Живот сваког детета био је процењен на милион.

Могуће је да уз границу делују и Федакови саучесници, који су већ одслужили казну, продајући своје сународнике за органе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
NATOUKRAJINA
19. maj 2024 00:23