Јоксимовић / -Фото: Твитер
14/06/2022 u 21:11 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

В.д. директора Завода за школство примала плату и у школи, гдје је неко други радио

Сачињене су три службене забиљешке са неправилностима у раду Јоксимовић,због примања двије плате у школи и Министарству просвјете чиме је оштетила буџет за 100.000 еура

Шеф канцелариjе за опште послове Завода за школство Предраг Вуjичић тврди да је та служба сачинила три службене забиљешке са неправилностима у раду в.д. директора Биљане Јоксимовић, због незаконитог склапања уговора о повременим и привременим пословима, изношења повjерљиве документациjе из службених просториjа и примања двије плате у школи и Министарству просвјете чиме је оштетила буџет за 100.000 еура.

Вујичић у допису који је доставио "Дану" истиче да су то могући разлози подношења кривичне пријаве коју је поднио пуномоћник те установе Дaлибор Каварић против више Н.Н. лица због спровођења јавних набавки.

Каварић је раније поднио кривичну приjаву против Н.Н. лица из Завода за школство због сумње да су у поступцима jавних набавки за проjекте у периоду од 1.1.2015. године до 31.12.2021. фалсификовали документацију и намјештали тендере. Јоксимовић јуче није одговарала на питања која смо јој упутили електронским путем.

Државни органи да утврде истину

Вујичић истиче да је као могући основ за подношење кривичне приjаве можда и инсистирање в.д. директора да средства коjа су буџетом намиjењена за оваj програм треба преусмjерити на нешто друго.

– Мотиви за то нека буду у наjмању руку упитни, односно питамо се коjи разлози могу бити против реализациjе овог програма имаjући у виду његове циљеве. Нек просуди просвjетна jавност, 50.000 ученика коjи су похађали оваj програм и њихови родитељи. Уосталом, све евентуалне неправилности се могу утврдити од стране надлежних државних институциjа и државних службеника за то задужених, без плаћања адвоката 12 мjесеци у Заводу за школство коjи притом нити има судских спорова нити jе имао икада Влада Црне Горе jе jош 2014. године на основу усвоjеног образовног програма "Цетиње – jедна прича" од стране Националног савjета за образовање, задужила Завод за школство да реализуjе оваj програм за ученике седмог разреда основних школа. Циљ програма jе да се у склопу ваннаставних активности обезбиjеди развиjање позитивног односа код дјеце према сопственоj држави и његовање демократских и грађанских вриjедности Црне Горе кроз увезивање културно-историjског богатства приjестонице Цетиње у образовни систем – каже Вујичић.

Бивши директор Завода у периоду на који се односе наводи из Каварићеве пријаве против Н.Н. лица у Заводу Решад Сијарић казао је "Дану" прошле седмице да су док је он био на челу те установе све поступке јавних набавки спровели по закону.

– По основу Закона о jавним набавкама, Завод за школство jе сваке године расписивао тендере за набавку услуга дjечjег одмаралишта коjе може обезбиjедити техничку реализациjу овог програма. Ове тендерске процедуре су у више наврата контролисане од стране Инспекциjе за jавне набавке и унутрашње ревизиjе Министарства просвjете о чему постоjе докази – извjештаjи ревизора и записници инспектора, те ниjесу нађене неправилности у истима, односно нијесу нађене битне повреде одредби Закона о jавним набавкама. Неjасно jе по коjем закону jе адвокат Каварић преузео надлежност државних институциjа и контролисао jавне набавке у Заводу за школство и да ли то оправдава његово плаћање у мjесечном нето износу од 530 еура коjе му jе опредиjелила в.д. директора и то у наредних 12 мjесеци без права раскида уговора о његовом ангажовању (уговор броj 01/1-142/22-158/1 од 15. 2. 2022. године). Питамо се да ли експерт за jавне набавке по основу додатне сатнице од 75 еура коjе му исплаћуjе Завод из буџетских средстава за обављање послова, коjи су у надлежности Службе за опште послове и финансиjе, сматра кривичним дjелом пропусте техничке природе. Да ли jе разлог за подношење кривичне приjаве поступак пред Инспекциjом рада, Просвjетном инспекциjом и Управном инспекциjом против в.д. директора Завода за школство због оштећења државног буџета у износу од 100. 000 еура за шта ће бити поднесена адекватна кривична приjава. Наиме, именована jе у периоду jун-децембар 2021. године примала неосновано двије плате у школи "Вукашин Радуновић" у Беранама и Министарству просвjете, иако jе у овом периоду на њено радно мjесто у школи примљена друга особа. Или jе можда разлог то што jе Служба за опште послове и финансиjе у Заводу за школство направила три службене забиљешке о незаконитости рада в.д. директора, почев од ангажовања адвоката за обављање послова службеника коjи су им у опису посла по систематизациjи, преко незаконитих склапања уговора о повременим и привременим пословима па све до незаконитог изношења повjерљиве документациjе из службених просториjа и достављање исте неовлашћеним лицима. Но, ово ће бити све обухваћено кривичном приjавом против исте због злоупотреба службеног положаjа и оштећења државног буџета – истиче Вујичић.

Он наводи да се када је ријеч о поjединостима у пријави коjе су наведене у медиjима може рећи да оне су нетачне и паушалне.

– Наиме, Закон о jавним набавкама jасно jе прописивао претходних година састав тендерске комисиjе, тако да комисиjа мора имати лице коjе има положен стручни испит за jавне набавке и jедног дипломираног правника, дакле ниjе се могла миjењати комисиjа сваке године како сматра да би требало г. Каварић. Даље, цифре коjе се наводе у медиjима су потпуно нетачне и не може се знати на коjи начин их jе поменути адвокат израчунао. На основу финансиjских евиденциjа се лако да установити да за ову намjену у задње три године није потрошено 1.315.000 еура већ 720. 222 еура. Из уговора о jавним набавкама се jасно види да jе циjена коштања по ученику 70 еура за 3 дана (23 еура по дану) а не 37 еура по дану или 110 еура за три дана, како наводи адвокат Каварић, а коjа поред исхране, превоза и свих осталих услуга обухвата и улазнице у музеjе на Цетињу, услуге кустоса, водича и др. До ове циjене се дошло по основу понуде jединог понуђача на jавно расписаним тендерима – државне jавне установе "Ловћен Бечићи". Све фактуре прате спискови ученика коjе су послале школе, при чему су ученици и школе ослобођени било какве врсте плаћања. Сваке године је Министарство финансиjа намjенски опредjељивало средства за реализациjу овог програма тако да се не може радити ни о каквом ненамjенском трошењу средстава – објашњава Вујичић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:41