Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi * Krapović dvije godine na čelu Opštine * Ko ne dolazi na sjednice ostaje bez plate * Bodrio Zvezdu u „Pioniru” * Vlada nas zadužuje još 2,67 milijardi * Habanera iz Atine donijela pehare * Komanskom mostu 5.000 eura
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO:
Država neprimjereno utiče na medijsko tržište i direktno finansijski podržava jedne, a diskriminiše druge medije.

Vic Dana :)

Doktore, treba mi potvrda da nisam sposoban za rad.- Aha. A šta vam fali?- Pa ta potvrda!


- Kako živiš? - pita prijatelj prijatelja.
- Luksuzno!
- Kako to?
- Pa jedem luk i lijem suze!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo VIŠE OD POLOVINE ANKETIRANIH GRAĐANA CRNE GORE VJERUJE DA SUDOVI NE DONOSE PRAVIČNE ODLUKE Sude po političkom diktatu
Od­lu­ke u pred­me­ti­ma u ko­ji­ma po­stu­pa­ju, cr­no­gor­ske su­di­je ne do­no­se po za­ko­nu, već to u naj­ve­ćoj mje­ri ra­de pod po­li­tič­kim pri­ti­skom, po­ka­za­lo je is­tra­ži­va­nje sta­vo­va gra­đa­na o ra­du tu­ži­la­ca i su­di­ja. Is­pi­ti­va­nje je spro­ve­la ne­vla­di­na or­ga­ni­za­ci­ja Gra­đan­ska ali­jan­sa (GA) ko­ja je ju­če ob­ja­vi­la iz­vje­štaj „Sta­vo­vi su­di­ja i tu­ži­la­ca o pra­vo­sud­nom si­ste­mu i sta­vo­vi gra­đa­na o po­vje­re­nju u pra­vo­sud­ni si­stem”.
Iz ove NVO oci­je­ni­li su da je za­bri­nja­va­ju­će što čak po­lo­vi­na an­ke­ti­ra­nih gra­đa­na sma­tra da su­di­je ne su­de po za­ko­nu, već po dru­gim kri­te­ri­ju­mi­ma, a da 37 od­sto njih sma­tra da ad­mi­ni­stra­tiv­no oso­blje uvi­jek ili uglav­nom ra­di po za­ko­nu. Na pi­ta­nje – uko­li­ko su­di­je ra­de po za­ko­nu, pra­vu ili pra­vi­li­ma, šta uti­če na nji­hov rad, čak 44,4 od­sto an­ke­ti­ra­nih gra­đa­na je kao ključ­ni fak­tor na­ve­lo po­li­tič­ki pri­ti­sak. Osim po­li­ti­ke, na od­lu­ke su­di­ja, pre­ma sta­vu is­pi­ta­ni­ka, vi­še od pra­va i za­ko­na uti­ču ve­ze i po­znan­sta­va, dok su na tre­ćem mje­stu ko­rup­ci­ja, mi­to ili ne­ki dru­gi vid lič­ne ko­ri­sti za su­di­ju.
U is­tra­ži­va­nju je kon­sta­to­va­no i da je u od­no­su na pro­šlu go­di­nu ne­znat­no, sa 41,6 od­sto na 37,3 od­sto, opao pro­ce­nat onih ko­ji sma­tra­ju da su­di­je uvi­jek ili uglav­nom su­de po za­ko­nu.
Osim u rad su­di­ja, gra­đa­ni su na­ve­li i ka­ko sum­nja­ju u rad dr­žav­nih tu­ži­la­ca. Ne­ga­ti­van stav pre­ma ra­du tu­ži­la­štva ima 54,1 od­sto is­pi­ta­ni­ka, dok uglav­nom po­zi­ti­van ili ve­o­ma po­zi­ti­van stav ima 32,6 od­sto njih. Svoj stav o tu­ži­la­štvu gra­đa­ni u ve­li­koj mje­ri ba­zi­ra­ju na osno­vu is­ku­stva onih ko­ji­ma vje­ru­ju (46,4 od­sto), od­no­sno na lič­nim is­ku­stvi­ma (41,3 od­sto).
Ovim is­tra­ži­va­njem ob­u­hva­će­ni su i sta­vo­vi pred­stav­ni­ka sud­stva i tu­ži­la­štva o efi­ka­sno­sti pra­vo­sud­nih or­ga­na. Nji­ho­vo mi­šlje­nje znat­no se raz­li­ku­je od gra­đa­na. Na­i­me, ve­ći­na su­di­ja, čak 71,4 od­sto njih, sta­nje u sud­stvu oci­je­ni­lo je kao uglav­nom do­bro.
– Ku­mu­la­tiv­no, pro­ce­nat su­di­ja ko­je su iz­ra­zi­le ne­za­do­volj­stvo po­sto­je­ćom in­fra­struk­tu­rom i objek­tom u ko­jem se na­la­zi sud iz­no­si 54,3 od­sto – na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju GA.
Su­di­je u 65,7 od­sto slu­ča­je­va sma­tra­ju da jav­nost ima po­vje­re­nja u rad su­do­va. Kao glav­ne raz­lo­ge ne­po­vje­re­nja jav­no­sti u rad sud­stva, su­di­je su na­ve­le ne­do­volj­nu in­for­mi­sa­nost gra­đa­na, du­ži­nu tra­ja­nja po­stup­ka i iz­vje­šta­va­nje me­di­ja i nji­hov uti­caj na per­cep­ci­ju sta­nja u sud­stvu.
Ka­da je u pi­ta­nju is­pi­ti­va­nje sta­vo­va tu­ži­la­ca, ve­o­ma vi­sok pro­ce­nat an­ke­ti­ra­nih tu­ži­la­ca, čak 94,6 od­sto njih sma­tra da je sta­nje u tu­ži­la­štvu do­bro.
M.V.P.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"