Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Kome je hljeb luksuz neka dođe na protest * Lazović i Golubović neće u penziju * Medenici kupuju auto od 70.000 eura * Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Protesti iz očaja * Njemci prihvataju Putinove „vukove”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-04-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)


Došao Mujo u kafanu i naruči pivo. Konobar mu donese pivo i podmetač. Popije on i hoće još jedno, konobar mu donese pivo i podmetač i tako još nekoliko puta. I zatraži on još jedno pivo. Konobar mu donese ali bez podmetača, a na to će Mujo:
- A gdje je keksić?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura DRAGICA TOMAS JUČE IZNENADA PREMINULA U PODGORICI
Odlazak prvakinje domaćeg glumišta
Dragica Tomas Odlazak prvakinje domaćeg glumišta Komemoracija povodom smrti Dragice Tomas biće održana u ponedjeljak, 4. maja u 12 časova u CNP-u
Glu­mi­ca Dra­gi­ca To­mas, jed­na od naj­ve­ćih po­zo­ri­šnih glu­mi­ca na eks YU pro­sto­ru, ju­če je iz­ne­na­da pre­mi­nu­la u Pod­go­ri­ci u 80. go­di­ni ži­vo­ta, sa­op­šte­no je iz Cr­no­gor­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta, či­ji je bi­la do­ži­vot­ni po­ča­sni član. Odav­no je nad­ma­ši­la cr­no­gor­ske okvi­re jer je ova dram­ska umjet­ni­ca osvo­ji­la sve što se mo­glo osvo­ji­ti u ju­go­slo­ven­skom po­zo­ri­štu – dvi­je Ste­ri­ji­ne na­gra­de, za ulo­gu u dra­mi „Og­nji­šte” i za ži­vot­no dje­lo, kao i naj­vi­še cr­no­gor­sko dr­žav­no pri­zna­nje - Tri­na­e­sto­jul­sku na­gra­du, a po­tom i pri­zna­nje Za­slu­žni kul­tur­ni stva­ra­lac. Do­bi­la je 2011. na­gra­du „Velj­ko Man­dić”, a na­red­ne 2012. i Ve­li­ku na­gra­du CNP-a. Tom pri­li­kom je u in­ter­vjuu za „Dan” re­kla da je „naj­te­že do­bi­ti na­gra­du od svo­jih”.
– Sra­mo­ta me je da ka­žem ko­li­ko na­gra­da imam. Me­đu nji­ma su i dvi­je Ste­ri­ji­ne na­gra­de, jed­na i za ži­vot­no dje­lo, ko­ja se di­je­li sa­mo pe­ri­o­dič­no. Ka­da sam je do­bi­la na sce­ni su bi­li Lju­bo­mir Si­mo­vić, Mi­le­na Zu­pan­čič, istin­ska slo­ve­nač­ka bo­gi­nja, pa je­dan od naj­ve­ćih hr­vat­skih glu­ma­ca svih vre­me­na Izet Haj­dar­ho­džić i ve­li­ki Mi­loš Žu­tić. To su bi­le ve­li­či­ne pred ko­ji­ma su mi no­ge kle­ca­le. Ne sti­dim se da ka­žem da sam ima­la uz­o­re. Ima­la sam od ko­ga i da učim - ka­za­la je ta­da Dra­gi­ca To­mas.
Bi­la je đak Lju­bi­ce Ra­va­si, naj­ve­će voj­vo­đan­ske glu­mi­ce svih vre­me­na ko­ju je na­zi­va­la voj­vo­đan­skom Sa­rom Ber­nar. Dru­go­va­la je i sa Ma­ri­jom Cr­no­bo­ri. Za mla­de glum­ce je go­vo­ri­la da me­đu nji­ma ima sjaj­nih lič­no­sti, ali da po­sto­je i ma­nje ta­len­to­va­ni.
– I, upra­vo oni su uvi­jek sprem­ni da uvri­je­de, naj­gla­sni­ji su, jer sma­tra­ju da od njih po­či­nje po­zo­ri­šte i sa nji­ma za­vr­ša­va. Mo­gu da se po­hva­lim da mi je pr­vu Ste­ri­ji­nu na­gra­du uru­čio Jo­sip Vid­mar, a Tri­na­e­sto­jul­sku, kao jed­noj od naj­mla­đih do­bit­ni­ca, ne­za­bo­rav­ni Velj­ko Mi­la­to­vić. Dru­gu Ste­ri­ji­nu na­gra­du, za ži­vot­no dje­lo, ko­ju sam do­bi­la sa Mi­rom Ba­njac i dram­skim pi­scem Du­ša­nom Ko­va­če­vi­ćem, uru­čio mi je ta­da­šnji pred­sjed­nik Ma­ti­ce srp­ske. E, pa iz­vi­ni­te, to se ne mo­že mje­ri­ti – is­pri­ča­la je ta­da Dra­gi­ca To­mas.
Za svo­jim su­pru­gom, ta­ko­đe glum­cem Pe­trom To­ma­som je od nje­go­ve smr­ti če­znu­la. Ni­je bi­lo raz­go­vo­ra, a da uz svo­je uspje­he ne spo­me­ne i nje­ga kao ri­jet­ko skrom­nog glu­mač­kog bar­da.
Glu­mač­ki po­sao je upo­re­đi­va­la sa ru­dar­skim.
– Glu­mac, po­put ru­da­ra, ko­pa, ali ne ru­du, ne­go po se­bi. Tra­ži­mo li­ko­ve u se­bi, oži­vlja­va­mo li­ko­ve ko­je je ne­ki pi­sac sta­vio na pa­pir. Glu­mu bez­gra­nič­no vo­lim. Sa ve­li­kim en­tu­zi­ja­znom, upr­kos go­di­na­ma, na­u­čim tekst. Ra­dim kao pr­vog da­na, sa istim za­no­som, istom že­ljom. Vo­lim taj po­sao – re­kla je To­mas.
Pri­sje­ća­la se i da­na ka­da je bi­la po­sla­nik u cr­no­gor­skom par­la­men­tu.
– Stal­no su mi go­vo­ri­li „ni­je ovo po­zo­ri­šte”. Pa i ni­je. Po­zo­ri­šte je uz­vi­še­no! – sma­tra­la je Dra­gi­ca To­mas.
Ko­me­mo­ra­ci­ja po­vo­dom smr­ti Dra­gi­ce To­mas bi­će odr­ža­na u po­ne­dje­ljak, 4. ma­ja u 12 ča­so­va u CNP-u.
S.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"