Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Kome je hljeb luksuz neka dođe na protest * Lazović i Golubović neće u penziju * Medenici kupuju auto od 70.000 eura * Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Protesti iz očaja * Njemci prihvataju Putinove „vukove”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-04-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)


Došao Mujo u kafanu i naruči pivo. Konobar mu donese pivo i podmetač. Popije on i hoće još jedno, konobar mu donese pivo i podmetač i tako još nekoliko puta. I zatraži on još jedno pivo. Konobar mu donese ali bez podmetača, a na to će Mujo:
- A gdje je keksić?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura GUDAČKI KVARTET „ENERGIA NOVA”
Prijateljstvo među strunama
Prijateljstvo među strunama
Je­dan od naj­bo­ljih mo­me­na­ta ovo­go­di­šnjeg fe­sti­va­la „A tem­po” si­gur­no je na­stup gu­dač­kog kvar­te­ta „Energia No­ve” ko­ji či­ne vi­o­li­ni­sti Hans Li­vi­a­be­la i Bar­ba­ra Kja­na­mea, če­li­sta Fe­liks Fo­gel­zang i vi­o­li­sta „na­še go­re list” Ivan Vuk­če­vić. Sa ta­kvom la­ko­ćom je ova če­tvor­ka, ko­ja mu­zi­ci­ra na vri­jed­nim in­stru­men­ti­ma iz 18. vi­je­ka, iz­ve­la kom­po­zi­ci­ju „Iz mog ži­vo­ta” Sme­ta­ne i Gu­dač­ki kvar­tet op. 51, br. 1 Bram­sa, da bi čo­vjek po­mi­slio da je ri­ječ o „ne­kim ta­mo” pje­smi­ca­ma, a za­pra­vo su ovi umjet­ni­ci sa­vr­še­no od­svi­ra­li za­htjev­na dje­la da su sve po­hva­le ne­do­volj­ne. Ka­ko su po­sti­gli ta­kav ni­vo uvje­žba­no­sti, ob­ja­snio je Vuk­če­vić.
- Mi smo kao po­ro­di­ca, a kvar­tet je naš pro­je­kat ko­ji po­sto­ji već se­dam go­di­na. Po­no­sni smo na re­zul­ta­te ko­je smo ostva­ri­li. Na­dam se da će­mo još du­go za­jed­no svi­ra­ti – ka­zao je Vuk­če­vić.
On je, bez sum­nje, naš naj­u­spje­šni­ji vi­o­li­sta. Ovaj Pod­go­ri­ča­nin ko­ji se kao di­je­te sa ro­di­te­lji­ma od­se­lio u da­le­ku Austra­li­ju mo­že se po­hva­li­ti ve­o­ma uspje­šnom ka­ri­je­rom, po­tvr­đe­nom ne sa­mo mu­nje­vi­tim di­plo­mi­ra­njem na Uni­ver­zi­te­tu Za­pad­na Austra­li­ja, ne­go i či­nje­ni­com da je nje­go­vu da­ro­vi­tost za­pa­zio Je­hu­di Me­nju­hin, je­dan od naj­ve­ćih maj­sto­ra stru­na ko­je je svi­jet ikad imao, pa je za­vr­šio nje­go­vu pre­sti­žnu aka­de­mi­ju za ta­len­te u Švaj­car­skoj, u Gšta­du. Na ovoj ško­li već go­di­na­ma je i pre­da­vač, po­red an­ga­žma­na u or­ke­stru i kvar­te­tu u Lu­ga­nu.
- To mi je naj­ve­ća čast ko­ja mi je do sa­da pri­pa­la, da pre­da­jem na Me­nju­hi­no­voj aka­de­mi­ji. Do­la­ze nam mla­di ta­len­ti iz či­ta­vog svi­je­ta, ko­ji do­bi­ja­ju sti­pen­di­je. Ima­mo ne­ko­li­ko iz­u­zet­nih, ali ne bih iz­dva­jao ni­ko­ga, ko­ji su već osvo­ji­li ne­ko­li­ko in­ter­na­ci­o­nal­nih na­gra­da – ka­zao je Vuk­če­vić.
U ovoj aka­de­mi­ji tre­nut­no se ško­lu­je 18, 19 stu­de­na­ta, ko­ji do­la­ze iz či­ta­vog svi­je­ta. Ima ih po ne­ko­li­ko iz biv­šeg SSSR, Polj­ske, No­vog Ze­lan­da, ali i iz Austra­li­je, Ita­li­je, Por­tu­ga­li­je... Go­to­vo ne­ma di­je­la svi­je­ta ko­ji ni­je za­stu­pljen, ka­že on. Či­nje­ni­cu da pri­mat vi­še ne dr­že ze­mlje ne­ka­da­šnjeg SSSR, ob­ja­šnja­va:
- Mu­zič­ke ško­le, po­seb­no u Evro­pi, po­di­gle su pe­da­go­ški ni­vo po­sljed­njih go­di­na, ta­ko da se mla­di ta­len­te mo­gu na­ći i u naj­ma­njim mje­sti­ma, oda­kle se naj­ma­nje na­da­te, iz Tur­ske, Grč­ke sti­glo nam je ne­ko­li­ko iz­u­zet­nih ta­le­na­ta – ot­krio je on.
Po­sli­je kon­cer­ta u CNP-u pri­sje­ti­li smo se in­ter­vjua ko­ji je pri­je par go­di­na, na svom pr­vom na­stu­pu na „A tem­pu” dao „Da­nu”. Ta­da je iz­veo Brit­na u prat­nji Gu­dač­kog an­sam­bla Slo­ve­nač­ke fil­har­mo­ni­je.
Pu­bli­ka je od­lič­no re­a­go­va­la na iz­ved­bu „Ener­gie No­ve”, kon­sta­to­vao je Vuk­če­vić, is­ti­ču­ći da su on i osta­tak ovog gu­dač­kog kvar­te­ta pri­mi­li do­bre vi­bra­ci­je. S.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"