Борис Муратовић / -Ж.Ш.
18/06/2022 u 06:16 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Муратовић: Локална власт у Никшићу не поштује државу и њене симболе

Предсједник Општине Марко Ковачевић препоручио је опозицији да покрене процедуре и утврде да ли се крши Закон о државним симболима, те да ће све њихове примједбе истаћи омбудсману од којег очекују мишљење

Обећање дато на првој прошлогодишњој сједници Скупштине општине (СО) Никшић након локалних избора, да ће бити одговорни и коопертивни у доношењу одлука за добробит града, одборници опозиционе коалиције "Европски тим за Никшић" прекршили су на јучерашњој сједници СО коју су напустили. Разлог одласка и покушај да ускрате кворум је што нова локална власт, појаснио је шеф Клуба одборника поменуте коалиције, коју предводи Демократска партија социјалиста (ДПС), Борис Муратовић, не поштује државу и њене симболе, не поштује грађанске, цивилизацијске и антифашистичке тековине Никшића. Недавно су, рекао је Муратовић, са фасаде зграде Општине уклонили државну заставу Црне Горе, одбили су предлог УБНОР-а да централна прослава поводом 13. јула буде у Никшићу, и због "малициозног односа" према 21. мају, Дану независности. Поједини општински функционери, нагласио је он, некоректно исказују однос кроз дјеловање на друштвеним мрежама, као и кроз "шарлатански приступ" одговарања на одборничка питања.

-Град нам претварате у вашаришта с тенденцијом да од слободарског, грађанског, антифашистичког Никшића направите паланку "српског света". Онима који покушавају унизити Никшић, Црну Гору и нашу државну заставу поручујемо да никад неће досегнути висину наше заставе колико год је бацали на општинске плочнике и никад наш град неће бити провинција "српског света" него луча антифашистичке, слободарске, грађанске и европске Црне Горе - рекао је Муратовић.

Вратили око 3,2 милиона еура дуга бивше власти

Одборници су расправљали и усвојили завршни рачун буџета за прошлу годину који је показао да је депозит на рачуну Општине на крају децембра 2021. био око седам милиона еура. Секретар Секретаријата за финансије, развој и предузетништво Зоран Шошкић казао је да је буџет био планиран на 23,5 милиона еура, а да је остварен у износу од око 26,1 милион еура.

-У 2021. години вратили смо око 3,2 милиона еура дуга претходника. Општина није вршила даља задуживања, а испуњавали смо све своје обавезе. Стога могу закључити да је пословање у фискалној 2021. години било више него успјешно - констатовао је Шошкић.

Арсеније Лалатовић изабран је за потпредсједника СО Никшић, Спасоје Томић за члан Савјета локалне Радио-телевизије, а др Милена Бурић за предсједницу Комисије за додјелу овогодишње Награде ослобођења Никшића.

Одборник Социјалдемократа (СД) Никола Зиројевић замолио је све одборнике и локалне функционере да не доприносе "суноврату" цивилизацијских вриједности Никшића.

-Данас напуштамо сједницу, а од сјутра настављамо борбу против свих оних вриједности које ви овдје представљате, а за које чврсто вјерујем да нису вриједности на којима Никшић почива, казао је Зиројевић.

Предсједник Општине Марко Ковачевић препоручио је опозицији да покрене процедуре и утврде да ли се крши Закон о државним симболима. Све њихове примједбе истаћи ће омбудсману од којег очекују мишљење.

-Они су у веома тешкој и незгодној ситуацији као идеолошки мутанти, не замјерам им на томе, није им лако, али им ми нећемо фрустрације повећавати. То што су они шовинисти и смета им распоред боја и свега осталог то је њихова ствар, казао је Ковачевић након што је опозиција напустила сједницу.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:38