/ NVO Green Home
24/01/2024 u 08:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO Green Home: Pozdravljamo stav Ministarstva o raskidu ugovora za rudnik Brskovo

Ukazuju da zagađena životna sredina, kakva bi bila usljed ponovnog otvaranja i rada rudnika, nije ambijent koji će stanovništvo zadržati u tom gradu

NVO Green Home pozdravlja stav resornog ministarstva o potrebi raskida ugovora za rudnik Brskovo.

Kako su saopštili, već duže vrijeme Green Home ukazuje na pogubnost ovog projekta i smatramo da je raskidanje ugovora sa koncesionarom korak u dobrom pravcu kada je riječ o budućnosti Mojkovca i njegovog šireg područja kao i Crne Gore.

- Sve relevantne činjenice ukazuju da bi od ovog posla Crna Gora imala više štete nego koristi i krajnje je vrijeme da se stavi tačka na ideju o ponovnom otvaranju ovog rudnika. Brojni su razlozi zbog kojih je ponovno otvaranje rudnika Brskovo neprihvatljivo sa ekološkog aspekta. Kao podsjetnik, Mojkovac i rijeka Tara i dalje trpe posljedice rudnika koji je bio aktivan prije 30 godina. Imali smo prije par dana konkretan primjer, izlivanjem otpadnih voda iz jalovišta u rijeku Taru, što sigurno nije prvi put. Svaka kap otpadnih voda koja se sliva u naše rijeke osim ekološke, pravi i ogromne ekonomske štete, kako prirodi tako i građanima i državi - navode u saopštenju.

Ukazuju da zagađena životna sredina, kakva bi bila usljed ponovnog otvaranja i rada rudnika, nije ambijent koji će stanovništvo zadržati u tom gradu.

 - Već je upravo trend da građani odlaze iz sredina koje su zagađene kako bi očuvali sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Istraživanja ukazuju da je tlo šireg pojasa i dalje zagađeno teškim metalima koji su posljedica nekadašnje aktivnosti rudnika Brskovo. Obustavljanje ovog projekta bi značilo i ispunjavanje međunarodnih obaveza koje se odnose na UNESCO imajući na umu da su od Crne Gore već zahtijevali procjene uticaja ovog projekta na nacionalni park Durmitor - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:01