/ -FOTO: LIMUNDO
22/02/2023 u 09:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Simbol Sutomora otišao u istoriju: Hotel "Korali" se ruši nakon više od pola vijeka rada

“Korali” su nadaleko bili čuveni po terasi na kojoj su svirali brojni jugoslovenski bendovi

Hotel “Korali”, jedan od simbola poslijeratnog Sutomora i barske turističke ponude, srušiće se, a kako stoji na tabli pored gradilišta, zvanično se radi o “uklanjanju hotelskog kompleksa ‘Korali – faza 1 – Blok B”, javlja Bar info. 

Posao je povjeren podgoričkim firmama . Investitor radova je HTP “Trend Korali”, izvođač “Montegeropetrol Podgorica”, kao revident i stručni nadzor je upisan “PG Projecting Podgorica”. Projektni biro je “POP Project Podgorica”.

image
-FOTO: FERAL BAR

Radovi, po najavama, treba da budu okončani krajem aprila.

Ovim će nestati još jedan od prepoznatljivih kompleksa – označitelja nastanka i razvoja turizma na našim prostorima, hotela koji je od 1969. godine bio simbol slatkog sezonskog provoda ovdašnje mladeži i ugodnog ljetovanja stranih gostiju, najviše Njemaca, zatim Holanđana, Skandinavaca, Čeha, Poljaka i Rusa.

Bar info javlja da se najavljuje izgradnja novog kompleksa, na istom mjestu, drugačijeg u odnosu na onaj koga Barani i Sutomorani pamte. 

Hotel “Korali” otvoren je 1969. godine sa kapacitetom od 600 kreveta.

Predstavljao je veliko osvježenje ovdašnje turističke ponude. Arhitekta je bio Milan Popović, a za svoj rad dobio je prestižno priznanje – “Borbinu” nagradu.

image
-FOTO: PODGORIčKI VREMEPLOV

Hotel je bio posebno mjesto za ugođaj. “Korali” su nadaleko bili čuveni po terasi na kojoj su svirali brojni jugoslovenski bendovi.

image
-FOTO: LIMUNDO

Mnogi se sjećaju da špicu sezone već od 20 sati nije bilo mjesta, a jedno se vrijeme, zbog velike potražnje, plaćao i ulaz.

Kako se sjećaju stariji Sutomorani, već od 18 sati bi počela muzika, mahom neki od odličnih orkestara sa “one strane gvozdene zavjese”, da bi zvijezde večeri počinjale u 20 sati.

Na terasi su gostovale velike zvijezde domaće estrade, od šlageraša, preko zabavnjaka, do majstora pop muzike ili izvorne narodne.

U B-paviljonu, koji se upravo ruši, funkcionisao je odličan noćni klub sa živom muzikom, koja je tu počinjala nakon zatvaranja terase. U pauzama, domaći momci su puštali s ploča disko i rok muziku.

Kako je stajalo u turističkim vodičima iz početka osamdesetih, “’Korali’ su jedan od najljepših ugostiteljsko-turističkih objekata na crnogorskom primorju.

Hotel je bio nosilac mnogih priznanja i nagrada, među kojima je i Zlatna plaketa kvaliteta. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:14