/ Foto: Radio Kotor
03/01/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Kotoru prošle godine sklopljeno 156 brakova - šest istopolnih partnerstava

Najstariji mladoženja koji je sklopio brak u Kotoru u 2023. godini imao je 77 godina, a najmlađi 22 godine, dok je najstarija mlada imala 66, a najmlađa 19 godina – kazali su u Sekretarijatu

U Kotoru je tokom 2023. godine sklopljeno 156 brakova, od kojih 108 u Sali za vjenčanja, 31 u Mjesnoj kancelariji (MK) Grbalj, a 17 u MK Risan, saopšteno je Radio Kotoru iz opštinskog Sekretarijata za opštu upravu.

Po podacima ovog resora, lani je sklopljeno šest istopolnih partnerstava, a partneri su bili iz Rusije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Libana, Crne Gore i Hrvatske.

Od ukupnog broja mladenaca koji su minule godine sklopili brak u Kotoru, njih 217 su bili državljani Crne Gore, 35 Rusije, 22 Srbije, devet Bosne i Hercegovine, osam Poljske, četiri Sjedinjenih Američkih Država (SAD), po tri Turske i Italije, a po jedan Bjelorusije, Letonije, Hrvatske, Omana i Australije.

– Prilikom zaključenja braka 107 mladenki uzelo je prezime supruga, 23 je svom dodalo prezime supruga, dok je 26 zadržalo svoje prezime. Najstariji mladoženja koji je sklopio brak u Kotoru u 2023. godini imao je 77 godina, a najmlađi 22 godine, dok je najstarija mlada imala 66, a najmlađa 19 godina – kazali su u Sekretarijatu.

image
Foto: Radio Kotor

Prilikom zakazivanja vjenčanja potrebno je priložiti: izvod iz matičnog registra rođenih, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju i fotokopije ličnih karata mladenaca i kumova, a državljani Francuske i potvrdu o bračnoj sposobnosti.

– Sva dokumenta na stranom jeziku moraju biti prevedena i ovjerena od strane ovlaštenog sudskog tumača za dotični jezik i priloženi zajedno sa originalom – podsjećaju iz Sekretarijata.

Preciziraju da taksa za zaključenje braka u službenim prostorijama iznosi 30 eura, za izlazak na teren – u restoran i hotel 200 eura, a na pontu, odnosno plažu 250 eura.

Opštinska Sala za vjenčanja, koja se nalazi zgradi Centra za kulturu “prigodno” je, kažu, uređena za tu namjenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:45