Екипа из Израела отиснула се низ букове Таре / -В.Ш.
25/04/2021 u 20:57 h
В.Ш.В.Ш.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израелци отворили рафтинг сезону на Тари

Надамо се да су туристи из Израела вјесници добре сезоне рафтинга која ће у заборав потиснути прошлогодишњу, катастрофално лошу сезону, каже за „Дан“ Славко Кљајевић
У организацији Еко-кампа „Кљајевића Лука“ овог викенда организована је прва овогодишња рафтинг рута на ријеци Тари. Петоро туриста из Израела имало је задовољство да се спусти низ букове „Сузе Европе”. Ова рута подразумијевала је једнодневну вожњу на чамцу дужине 12 км од Другог логора до Левер Таре – Жугића луке и обилазак Љутице, лијеве притоке Таре која је по два основа у Гинисовој књизи рекорда, најјаче европско врело од 1.000 литара у секунди и најкраће европске ријеке дужине свега 170 метара.
image
Задовољни доживљајем на буковима "Сузе Европе"
- В.Ш.

– Са радошћу смо угостили своје прве овогодишње госте. Посебно смо срећни што су пошли препуни најљепших утисака, а који су осим гостопримства, како су сами истакли, доживјели авантуру пуну адреналина. Ево коначно, надамо се, долази и вријеме рафтинга на нашој прелијепој и надалеко препознатљивој Тари. Надамо се да су туристи из Израела вјесници добре сезоне рафтинга која ће у заборав потиснути прошлогодишњу, катастрофално лошу сезону – каже за „Дан” Славко Кљајевић, један од власника Еко-кампа „Кљајевића Лука“, који се налази на најљепшем дијелу Ђурђевића Таре, поред самог легендарног моста.
Иначе, Национални парк „Дурмитор” је за предстојећу сезону на званичном сајту истакао цијене услуга. Улазница у парк (укључујући посјету Центру за посјетиоце на обали Црног језера и едукативне стазе) износи три еура /дан/ по особи.
Годишња улазница за националне паркове 27 еура по соби
Годишња улазница за све националне паркове је 27 еура по особи.
За улазак у националне паркове, посјету центрима за посјетиоце и едукативним стазама накнаду не плаћају дјеца старости до 15 година, затим организоване групе студената Природно-математичког факултета Црне Горе – одсјек биологије и Филозофског факултета – одсјек географија, истраживачи– експерти, представници дипломатског кора, представници Националне туристичке организације, лица са инвалидитетом и новинари.
За улазак у националне паркове не плаћа се накнада за Дан планете земље – 22. април, Дан независности – 21. мај, Међународни дан биодиверзитета – 22. мај, Дан европских паркова – 24. мај, Дан државности – 13. јул и Дан НП „Дурмитор” – 6. септембар.

За вожњу чамцем од сплавишта до Жугића луке (у висини накнаде урачуната улазница у НП „Дурмитор”) треба издвојити 40 еура по особи/по спусту. Вожња чамцем од сплавишта до Радован луке (у висини накнаде урачуната улазница у НП „Дурмитор” износи 85 еура /по особи/по спусту, док накнада за употребу пловила на језерима и сплаварење ријеком Таром утврђују се у висини и то за спав од Другог логора до Радован луке 250 еура по сплаву, а од Другог логора до ушћа Сушице 300 еура по сплаву.
Цијене услуга за коришћење чамаца од Кулине до Другог логора 10 еура по особи, колика је цијена и од Другог логора до Жугића луке. Од Другог логора до Радован луке износи 30 еура по особи, а од Другог логора до ушћа Сушице 35 еура/по особи, од Радован луке до ушћа Сушице 20 еура по особи.
Цијене коришћења кајака од Бистрице до Другог логора је 50 еура – двосјед, а 30 еура једносјед. Од Кулине до Другог логора је 30 /двосјед, а 20 еура једносјед. Од Другог логора до Жугића луке цијена је 30 двосјед, а 20 еура једносјед. Од Другог логора до Радован луке цијена износи 60 двосјед, одно 40 еура једносјед. Од Другог логора до ушћа Сушице 70 еура је изнајмљивање кајака двосјед, а 50 еура једносјед. Од Радован луке до ушћа Сушице 40 еура је двосјед, а једносјед 30 еура.
В.Ш.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:49