На зељемљишту у власништву ЗЗ Бобово и шума на простору планине Лисац / -Б.Је.
18/04/2021 u 21:39 h
Б,Је,Б,Је,
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Земљорадничке задруге продате у бесцјење, око 130 хектара земљишта отишло за 196 хиљада еура

Колико је тачно земљишта под шумом, то не знам, али је сасвим сигурно да су одређене површине које су у власништву задруге Бобово, а налазе се на планини Лисац, покривене изузетно квалитетном шумом – тврди Бајо Јеловац, предсједник МЗ
Убједљива већина некадашњих земљорадничких задруга на простору општине Пљевља је приватизована, односно продата, најчешће по мизерним цијенама. То се најбоље види по примјеру продаје Земљорадничке задруге Бобово, гдје је метар квадратни земљишта продат по цијени од 15 центи. Сва имовина ове, некада успјешне земљорадничке задруге од око 130 хектара продата је за 196 хиљада еура. Стечајни управник некадашње Земљорадничке задруге Бобово Милован Ћулафић каже да је законска процедура у потпуности испоштована.
– Имовина задруге је продата прије три године. Око 130 хектара земљишта продато је за 196 хиљада еура – потврдио је Ђулафић у изјави за „Дан”.
Међутим, у Бобову, тамошњи житељи не знају да је извршена продаја њихове земљорадничке задруге. Кажу да се ситуација на терену није промијенила, јер земљиште задруге и даље нико не обрађује.
– Што се тиче продаје имовине Земљорадничке задруге Бобово, то од нас нико не зна. Познато ми је да некадашњи радници задруге нијесу добили никакву отпремнину и да су по стицању услова неки од њих отишли у пензију и данас примају најнижи износ пензије – каже за „Дан” предсједник МЗ Бобово, Бајо Јеловац.
Вршен откуп вуне, љековитог биља...
Некадашње земљорадничке задруге у пљеваљским селима запошљавале су знатан број сељана, а уз помоћ задруга вршен је откуп вуне, кожа, љековитог биља, а села су преко трговачких радњи снабдијевана потребним производима. Пропадањем земљорадничких задруга сеоско становништво се нашло на великом губитку. Некадашње њиве су најчешће зарасле у трње и у друго ниско растиње. Рјетке су оне задруге гдје постоји производња, односно намјера да у наредном периоду ситуација буде бар мало боља.

Он појашњава да је ова задруга имала објекат у селу Јелов Пањ, у коме су се некада налазиле продавница и откупна станица. Располагала је обрадивим земљиштом, али и земљиштем под изузетно квалитетним шумама.
– Колико је тачно земљишта под шумом то не знам, али је сасвим сигурно да су одређене површине које су у власништву ове задруге, а налазе се на планини Лисац, покривене изузетно квалитетном шумом – тврди Јеловац.
Специјално тужилаштво „извиђа“ ситуацију на Догањама
У општини Пљевља још увијек није приватизована Мљекара Пљевља, која ради на принципу задруге. У истој постоји производња и тренутно се запослени не жале на примања. Поред Мљекаре, није приватизована ни Земљорадничка задруга Догање. Приватизација ове задруге је заустављена услед спорења задругара. Из ове задруге су често стизале жалбе запослених, који су тврдили да се дешавају бројне проневјере. Једна група запослених је затражила помоћ и Основног државног тужилаштва у Пљевљима, које је случај прослиједило Специјалном тужилаштву. Предмет ове задруге се већ двије године налази у Специјалном тужилаштву, одакле је у више наврата поручено да су у току извиђајне радње.

Када је у питању Земљорадничка задруга Бољанићи, она је приватизована још прије десет година, али ни ту нема никаквих активности. Већина објеката је у фази пропадања, а некадашње њиве служе као пашњак. Слична је ситуација и са већином других задруга на подручју пљеваљске општине, али има и изузетака, као што је Земљорадничка задруга у селу Вруља, гдје се и даље врши обрада земљишта и производи кромпир.
– Што се тиче ове задруге, може се рећи да је у овом случају дјелимично извршена успјешна приватизација. Задруга има производњу кромпира, а засађено је неколико хиљада садница јабуке – каже предсједник Уније сточара сјевера, Милко Живковић и појашњава да је у овом случају, поредећи са другим задругама, приватизација више него успјешна.
Живковић ипак напомиње да је приликом продаје Земљорадничке задруге Вруља извршена и продаја земљишта гдје је некада била сточна пијаца.
– У последње вријеме нема много интересовања за сточну пијацу, али би било добро да она постоји – каже Живковић.
Б. Је.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:32