Милорад Додик
11/05/2021 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Можда би најбоље било да пустимо БиХ да сама нестане

Почетак обраћања је обиљежио вербални обрачун с послаником СДС-а Миладином Станићем и старе оптужбе ко је шта украо

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик данас је гостовао у Народној скупштини РС-а и бранио интересе владајуће коалиције те образложио иницијативу о потреби за дијалогом РС-а и ФБиХ о будућности Босне и Херцеговине. Такође је говорио о свјетском поретку, проблемима ЕУ и америчкој политици, klix.ba.

Почетак обраћања је обиљежио вербални обрачун с послаником СДС-а Миладином Станићем и старе оптужбе ко је шта украо и колико је милиона тражио да пређе из СДС-а у СНСД, а затим се дотакао теме.

-Сви се баве нон паперима, сви су рекли шта мисле о томе, само РС није рекла шта мисли. Шта ја имам подваљивати, па мени подваљују 20 година високог представника и оно што он ради. Дајте да завршавамо нешто као озбиљни људи. Зашто се мрзе опозиција и власт, чему то? Апелујем на то да се полако смире страсти, избори су далеко, а у међувремену да се бавимо конструктивним стварима и уз конструктивну критику- рекао је.

Казао је да је важно да РС износи своје ставове и када се осјећа немоћном. Током излагања Додик је изнио низ изјава које се могао окарактерисати као еуроскептичне и негативне по америчку политику на Балкану.

-Важно је да овдје заузмемо наше ставове о важним питањима у континуитету говорећи шта је наш предмет активности, а то је Дејтонски споразум и однос према њему. Много се превара догодило у његовом провођењу. Наметнуто је Вијеће за проведбу мира (ПИЦ) с високим предстанвиком који нема те овласти-казао је.

Затим је поручио да је међународноправни поредак у БиХ годинама додатно урушен и срушен.

-Најбољи српски интерес би можда био да данас овдје уопће не расправљамо о овоме, већ да пустимо БиХ на тај пут ка нестанку. Не постоје постдејтонске стране у БиХ, осим РС и ФБиХ-поручио је.

Додик истиче да је Америка све вријеме подржавала Бошњаке и њихове интересе који су се “додворавали грађанском уређењу и игноришући чињенице”.

Од нас су отимали што је било изворно, а наметали како би изградили државу БиХ, да јој наметну језик и идентификацију…”, додао је.

Говорио је да је циљ међународне заједнице да ради против интереса српског народа, а затим је говорио о интересима РС-а у оквиру БиХ. Додик је затим анализирао промјене на глобалној политичкој сцени, од Америке, преко Њемачке и Словеније до Русије и говорио да је Европа у великим проблемима.

-Ова иницијатива о дијалогу РС-а и ФБиХ је добра. Свијет је узаврео с многим проблемима које није познавао у посљедње вријеме. Амерички избори доносе нову-стару америчку политику, а ЕУ показује све већи неуспјех. Америка је реаговала на тзв. словенски нон папер и рекла да нема мијењања граница на Балкану. То је рекао Стате Департмент, који иначе не реагује на спекулације-казао је он.

Он је истакао да су Сједињене Америчке Државе доласком Бајдена наставиле политику Клинтонове администрације.

-Сада покушавају рехабилитирати неке ствари на Балкану-казао је.

Поновио је потребу за враћањем надљежности и на тзв. изворни Дејтонски мировни споразум, што би било прихватљиво за РС, а затим је покушао поново спојити питање Косова с Босном и Херцеговином.

-Јасно је да се ми овдје требамо одредити и обавити разговор на нивоу РС-а и Србије како ће се РС позиционирати везано за дијалог Приштине и Београда. Ми смо то учинили. И готово да нема разлике међу политичким факторима у РС-у. Али ако останемо пасивни и дозволимо да одвоје питање Косова од РС-а, шта добијамо? Важно је примијетити да је Блинкен писао Вучићу о статусу Косова, али и БиХ гдје је јасно назначио неке ствари шта САД очекује. Знатно је уништена перцепција да се иде на Дејтон 2 и сличне ригорозне ствари-казао је.

Сјетио се лидер СНСД-а и како је предсједница Европске банке казала да је европска економија на штакама и да је много других проблема у ЕУ и да се о томе мора размишљати и анализирати јер је и конвертибилна марка везана за еуро.

-Ја не знам ништа о малигном утјецају Русије. Је ли вама неки Рус пришао и малигно утјецао? То је све у циљу увођења санкција Русији. Је ли то наш интерес?-казао је и нагласио да Европа све више упада у проблеме с Британијом.

Он је казао да се свијет промијенио и да више многе ствари ни на политичкој сцени неће бити исте, иако се неки заваравају.

-Дејтонски мировни споразум је распакован. Он је промијењен. Ми нећемо то, као што ни они неће да причају о томе да се вратимо на изворни Дејтон. Њима преостаје да се на циничан начин подсмијавају нашем приступу, али занемарују чињеницу да се свијет промијенио и да глобални нису исти с једном земљом као полицајцем-мишљења је.

Додик је казао да Федерација БиХ има много проблема због односа СДА и ХДЗ-а.

-Мислим да ми сада треба да узмемо све што нам припада и зато је овдје ова расправа о дијалогу. У нашим активностима нема ниједног потеза за сецесију. У нашим плановима су разговори. Ми хоћемо да се врати, реафирмише улога РС-а као стране у БиХ о свим суштинским стварима. А онда постављам питање како се мирно разићи, ако то не успије- изјавио је.

Назив тачке дневног реда је иницијатива за дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ. Након тога ће услиједити тачка у оквиру које ће се разматрати захтјев Валентина Инзка за одузимање одликовања ратним злочинцима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:35