/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
21/03/2024 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Friden: Ne smijemo se fokusirati samo na Ukrajinu, i Zapadni Balakn čeka EU

Zapadni Balkan pripada EU, izjavio je premijer Luksemburga Luc Friden po dolasku na samit Evropskog savjeta i poručio da će Luksemburg podržati odluku o otvaranju pregovora s BiH.

- Ne smijemo se fokusirati samo na Ukrajinu već i na Zapadni Balkan. Ovi ljudi čekaju godinama da se pridruže EU, neće se pridružiti sutra, ali pregovori im daju nadu. To je element koji ohrabruje reforme u svim tim zemljama. Vjerujem da srednjoročno sve zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU - rekao je Friden novinarima u Briselu.

On je naglasio da je otvaranje pregovora sa BiH veoma važno, a istakao je i da je pridruživanje EU proces zasnovan na zaslugama, prenosi B92.

- Evropa je kontinent mira i stabilnosti i zato je izuzetno važno da budemo sigurni da nećemo izgubiti ljude na Zapadnom Balkanu. Podržavam odluku Evropske komisije da se otvore pregovori s BiH - poručio je Friden.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit Evropskog saveta tokom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Evropske unije, a očekuje se da će doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Holandski premijer Mark Rute rekao je, po dolasku na samit Evropskog saveta, da podržava predlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da BiH mora da uradi više da bi se postigao dogovor unutra EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju.

Usvajanje okvira je neophodno za početak pristupnih pregovora sa državom kandidatom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:32