/ foto - M.L.V.
01/10/2023 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najveći pad ponude novca otkada ECB objavljuje podatke

Pokazatelj M3 smanjio se u avgustu 1,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon pada u julu od 0,4 odsto, pokazao je izvještaj ECB objavljen u srijedu

Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u avgustu najveći pad otkada Evropska centralna banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je primjetno usporilo, odražavajući slabu privrednu aktivnost u uslovima podignutih kamatnih stopa.

Pokazatelj M3 smanjio se u avgustu 1,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon pada u julu od 0,4 odsto, pokazao je izvještaj ECB objavljen u srijedu.

Uži pokazatelj M1, koji obuhvata samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite u eurozoni, porastao je 10,4 odsto, nakon pada u prethodnom mjesecu od 9,2 odsto, prenosi Blic.

Prilagođeni zajmovi novca privatnom sektoru gotovo su stagnirali, uz stopu rasta od 0,6 odsto. U julu su skočili 16 odsto.

Krediti domaćinstvima porasli su jedan odsto, neznatno sporije nego u julu. Značajnije je posustalo kreditiranje kompanija, uz stopu rasta od 0,6 odsto, nakon rasta u prethodnom mjesecu od 2,2 odsto.

Posustalo kreditiranje i smanjena ponuda novca u eurozoni rezultat su postrožene monetarne politike Evropske centralne banke (ECB), koja je sredinom mjeseca ponovo podigla kamatne stope, za četvrtinu procentnog poena, uprkos procjeni da će privreda u ovoj godini porasti samo 0,7 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 11:21