/ - FOTO: LUIS VILLASMIL, UNSPLASH MOBILNI TELEFON
18/09/2023 u 14:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šefica ECB kolegama oduzela telefone zbog curenja informacija

Curenje informacija iz Upravnog saveta mučilo je i njenog prethodnika Marija Dragija

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard oduzela je kolegama mobilne telefone prije prošlonedeljne sjednice i ukorila ih zbog curenja ključnih informacija u javnost prije donošenja odluka, rekla su Rojtersu dva izvora, prenosi N1.rs.

Curenje informacija iz Upravnog saveta mučilo je i njenog prethodnika Marija Dragija, napominje Rojters, a prenosi N1 Zagreb.

Dvadesetšestorici članova Upravnog saveta rečeno je da predaju mobilne telefone u srijedu, prvog dana sjednice, kada je na dnevnom redu bio izbor Klaudije Buh za glavnu bankovnu supervizorku u ECB-u, rekli su dobro upućeni izvori.

Mobiilni telefoni su im vraćeni nakon što je Buh imenovana za predsjednicu Jedinstvenog supervizijskog odbora, koji nadzire više od stotinu najvećih zajmodavaca u evrozoni, dodali su izvori.

Šefica ECB-a odlučila je da zatraži mobilne telefone kolega zato što se 2018. godine informacija o izboru aktuelnog predsjednika odbora Andree Enrije pojavila u medijima prije zvanične objave, rekli su izvori.

Portparol ECB-a odbio je da komentiriše informaciju o telefonima.

Dan prije sjednice Rojters je ekskluzivno otkrio da će ECB podići ključnu prognozu inflacije, što je utrlo put povećanju kamatnih stopa za još četvrtinu postotnog boda.

Većina ekonomista i trgovaca prognozirala je da ih ECB neće mijenjati, a mnogi su promjenili mišljenje nakon što je Rojters u utorak uveče objavio izvještaj.

Na početku sjednice Lagard je krititikovala curenje informacija, a pridružilo joj se i nekoliko kolega.

Nekoliko nedelja nakon početka mandata 2019. Lagard je na sastanku u Nemačkoj obećala da će više slušati mišljenja članova Savjeta i donositi odluke tek nakon što ih iznesu.

Zauzvrat je od njih zatražila da ih više ne kritikuju nakon objave i da interna neslaganja drže podalje od medija i odlože telefone dok njihove kolege govore.

Takođe je prošle godine utvrdila neformalne smjernice, naloživši članovima Savjeta da neposredno nakon sjednice i objave odluka, po pravilu četvrtkom, iznose u javnosti mišljenje većine i da “lična” stajališta zadrže za sebe do idućeg ponedeljka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 23:53