Русија слика / - фото: PEXEL
18/06/2021 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Избори у Русиjи три дана да би се смањила опасност од заразе корона вирусом

Та три дана ће гарантовати здравствену сигурност наших грађана, рекла је Памфилова

Посланички избори у Русиjи траjаће наjесен три дана - од 17. до 19. септембра, да би се на гласачким местима смањила опасност од заразе грађана коронавирусом, наjавила jе шефица Комисиjе за изборе, а опозициjа то осудила као "олакшавање изборне преваре".

– Та три дана ће гарантовати здравствену сигурност наших грађана –рекла jе Ела Памфилова, пренијеле су руске новинске агенциjе, пише Н1.

У септембру 2020. локални и регионални избори су такође траjали три дана да би се боље распоредио долазак грађана на гласачка мјеста, а тиме и ризик од заразе.

Два мјесеца раниjе, уставни референдум коjи jе омогућио да Владимир Путин остане на власти до 2036. године, траjао jе чак недељу дана. За то гласање, гласачке кутиjе биле су напољу, те jе опозициjа тврдила да jе тиме омогућено фалсификовање резултата референдума.

Међутим, данас jе шефица Комисиjе за изборе искључила могућност таквих „покретних гласачких кутиjа“, названих „гласање на пањевима“, jер „више ниjе потребно“.

Пред септембарске изборе странка Владимира Путина Jединствена Русиjа jе непопуларна усред економске стагнациjе и замора бирача. Институт Втсиом, близак власти, по анкети тоj странци даjе подршку од 30 одсто гласача, док сам Путуин има двоструко више присталица.

Власти су последњих месеци поjачале нападе на опозициjу, посебно на организациjе Алексеjа Наваљног, коjе су проглашене „екстремистичким“ и затворене. Таj главни противник Кремља и критичар елите због корупциjе, у затвору jе од повратка у Русиjу у jануару, пошто се у Њемачкоj опоравио од тровања за коjе jе рекао да jе било по наруџби Путина

.

Izdvojeno

25. jul 2021 09:31