/ Фото: РТЕ
21/10/2021 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Русији потврђен нови сој коронавируса, страхује се да је заразнији од делте

Нова мутација вируса корона могла би да буде 10 до 15 одсто заразнија од делта соја

Русија је пријавила неколико појединачних зараза новом варијантом короне, означеном са АY.4.2, за коју се вјерује да је заразнија од делта соја, јавља агенција РИА Новости позивајући се на изјаву руског научника.

Могуће је да ће се варијанта АY.4.2 брже ширити, рекао је руководилац научне групе за развој нових метода дијагностике људских болести Kамил Хафизов.

- Варијанта АY.4.2 ‘делта’ соја већ је откривена у Русији у изолованим случајевима, показали су резултати секвенцирања генома вируса корона САРС-КоВ-2 који се складиште у базу података ‘ВГАРус’. У појединим круговима нову варијанту називају ‘делта плус’, али тај назив се раније односио на други сој и зато сада долази до одређене забуне - објаснио је Хафизов.

Он је упозорио на „прилично велику вјероватноћу“ да ће се нова мутација АY.4.2 проширити и у Русији и свијету.

- Учесталост те подврсте се повећава, али експерти сматрају да она није одговорна за континуирани велики број новозаражених сваког дана у различитим земљама - навео је Хафизов.

Он није искључио ни могућност да та подврста делта соја може да изазове додатни пораст ширења заразе.

Хафизов је нагласио да у борби са том варијантом може да помогне само вакцинација, посебно оних који још нису били заражени ковидом 19. 

Према подацима британских научника, нова мутација вируса корона АY.4.2 могла би да буде 10 до 15 одсто заразнија од делта соја.

Агенција Ројтерс подсјећа да је варијанта АY 4.2 већ откривена у Великој Британији и у неколико других европских земаља, а Израел је у сриједу објавио да је открио први случај на својој територији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:15