Zastava Azerbejdžana
27/09/2023 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Azerbejdžan uzgubio 192 vojnika u Nagorno-Karabahu

Tokom azerbejdžanske vojne operacija poginulo je 200 etničkih Jermena, ali su u okviru postignutog sporazuma jermenski borci su pristali da predaju svoje oružje

Azerbejdžan je izgubio 192 vojnika tokom prošlonedeljne vojne operacija za vraćanje kontrole nad otcjepljenim regionom Nagorno-Karabah, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo zdravlja.

Tokom azerbejdžanske vojne operacija poginulo je 200 etničkih Jermena, ali su u okviru postignutog sporazuma jermenski borci su pristali da predaju svoje oružje.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, tri decenije su upravljali etnički Jermeni uz podršku i savezništvo Rusije, navode agencije.

Nakon operacije azerbejdžanske vojske, skoro 30.000 etničkih Jermena već je pobjeglo iz Nagorno-Karabaha, što je četvrtina jermenskog življa u ovom regionu. Na jedinoj saobraćajnici koji vodi prema Jermeniji, odredištu svih koji napuštaju Nagorno-Karabah, kamere su snimile stotine automobila, prenosi BBC.

Zvanični Baku poručuje da će stanovnici ovog regiona biti bezbjedni, ali premijer Jermenije tvrdi da je počelo „etničko čišćenje“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:16