/ Вакцина Астра-Зенеке, фото: Лазар Ружић
05/06/2021 u 17:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британиjа ће прво заштитити своjе грађане, па тек онда донирати вакцине

Моjе главно задужење као британског министра здравља jе да осигурам да jе Велика Британиjа заштићена и безбједна. Иако су, на срећу, дјеца врло ријетко погођена тежим облицима корона вируса, ипак могу да шире болест, тако да jе све jасно, рекао jе Хенкок

Министар здравља Велике Британиjе Мет Хенкок саопштио је да ће вакцинациjа дјеце у тоj земљи бити приоритет у односу на донирање вакцина против корона вируса осталим државама у свијету.

Како преноси Еуропост, у Британиjи jе за вакцинисање становника у узрасту од 12 до 15 година одобрена Фаjзерова вакцина.

Међународне здравствене организациjе су упозориле да ако богате земље у први план ставе вакцинисање људи из нискоризичних група, а запоставе расподјелу вакцина осталим земљама, то може да доведе до катастрофе.

„Моjе главно задужење као британског министра здравља jе да осигурам да jе Велика Британиjа заштићена и безбједна. Иако су, на срећу, дјеца врло ријетко погођена тежим облицима корона вируса, ипак могу да шире болест, тако да jе све jасно“, рекао jе Хенкок након састанка министара здравља седам наjбогатиjих земаља (Г7) у Оксфорду.

Додао jе да, заjедно са колегама из других земаља, ради на томе да људима широм планете буду доступне вакцине.

Хенкок jе био домаћин министрима здравља из држава чланица Г7, гдје су се договорили о успостављању нових стандарда како би побољшали клиничка испитивања, као и подршку донациjама вакцина ако услови то дозвољаваjу.

Предсједник САД Џозеф Баjден jе наjавио да ће та земља донирати 25 милиона доза, док jе Француска обећала донациjу Сенегалу.

Међутим, иако jе Велика Британиjа вакцинисала са обје дозе пола одраслог становништва, Хенкок jе истакао да нису у позициjи да донираjу вакцине другим земљама. Лондон jе наручио више од 500 милиона доза за популациjу од 67 милиона становника.

„Када дођемо до тренутка да имамо вишак доза, онда ћемо осигурати да оне буду дистрибуиране онима коjе буду потребне“, закључио jе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:39