Džonson  / FOTO: PIPPA FOWLES, FLICKR
22/10/2022 u 15:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da li će se Džonson kandidovati za britanskog premijera?

Bivši britanski premijer i dalje može da računa na solidnu podršku

Bivši britanski premijer Boris Džonson vratio se u London sa odmora, što je podstaklo nagađanja o njegovoj mogućoj kandidaturi za britanskog premijera, posle ostavke njegove naslednice Liz Tras posle samo mjesec i po na vlasti. 

Posle ostavke Tras tri imena su se pojavila u igri za mogućeg novogi šefa vladajuće konzervativne stranke koji automatski postaje premijer – aktuelne ministarke za odnose sa parlamentom Peni Mordant, koja je juče zvanično objavila svoju kandidaturu, Rišija Sunaka, bivšeg ministra finansija koji je izgubio od Tras u trci da zamjeni Džonsona, i Džonsona koji je podnio ostavku u julu posle niza skandala.

Džonsonova borba sa Sunakom dominira danas na naslovnim stranama novina.

Televizija Skaj njuz prikazala je avion Britiš Ervejza sa Džonsonom u njemu kako sleće na londonski aerodrom Getvik u povratku sa Kariba.

Sinoć je jedan Džonsonov saveznik u parlamentu rekao da je razgovarao sa njim i da je Džonson navodno rekao da je „spreman“.

Medjutim, bivši premijer koji je napustio parlament 20. jula riječima „Asta la vista bejbi“, još nije zvanično objavio kandidaturu za šefa partije.

Kandidati moraju da dobiju podršku najmanje 100 od ukupno 375 konzervativnih poslanika u Parlamentu, što znači da može da bude samo tri kandidata.

Kandidati imaju do ponedeljka u 14 časova da prikupe te podrške.

Prvo će glasati poslanici, a kada ostane dva kandidata, 170.000 članova partije će izabrati pobjednika u onlajn glasanju 28. oktobra.

Ukoliko bude samo jedan kandidat, on će automatski postati novi šef partije i premijer početkom nedelje.

Prema sajtu Gido Foks, koji prati kako se odvija trka, Riši Sunak je jutros imao podršku 107 poslanika, iza Džonsona sa 71 i Peni Mordant sa 25.

Sunakovi saveznici jutros vode kampanju i sveprisutni su u medijima. Međutim, Džonson i dalje može da računa na solidnu podršku.

Džonson je izbačen posle niza skandala vezanih za etiku prije samo tri mjeseca ali se vratio sa odmora u Dominikanskoj Republici samo nekoliko dana posle dramatične ostavke njegove naslednice Liz Tras.

Povratak Džonsona predstavljao bi zapanjujući oporavak za osobu koja je primorana da napusti položaja posle skandala. Protivnici kažu da bi davanje još jedne šanse Džonsonu samo dovelo do novih kontroverzi i razočaranja.

Rastući talas štrajkova radnika na željeznici, pošti, advokata i drugih pokazao je rastuće nezadovoljstvo dok zemlji prijeti recesija.

Takođe, neizvjesnost oko vođstva u Britaniji dolazi u vrijeme slabog ekonomskog rasta kada se milioni bore sa višom cijenom pozajmica i rastućim cijenama hrane, goriva i drugih osnovnih proizvoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:10