Redžep Tajip Erdogan / - (Fotо: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG)
20/07/2023 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan potpisao ugovore vrijedne 50 milijardi dolara tokom posjete UAE

Zajedničkim sporazumom koji ćemo potpisati podići ćemo naše odnose na nivo strateškog partnerstva, rekao je Erdogan

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Turska zaključili su nekoliko poslova, čija se vrijednost procjenjuje na 50,7 milijardi dolara, tokom posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Abu Dabiju.

Erdogan i predsjednik UAE Mohamed Bin Zaid prisustvovali su ceremoniji potpisivanja sporazuma koji su uključivali sporazum o ekstradiciji, razvoj energetike i prirodnih resursa, svemirsku i odbrambenu saradnju, prenosi Biznis.ba.

Kao dio paketa, Abu Dabi državni fond (ADQ) saopštio je da je potpisao memorandum o razumijevanju za finansiranje do 8,5 milijardi dolara obveznica za pomoć Turskoj zbog zemljotresa. Memorandumom o razumijevanju sa Export Credit Bank of Turkiye će ADQ takođe finansirati do tri milijarde dolara kreditnih sredstava za podršku turskom izvozu.

- Zajedničkim sporazumom koji ćemo potpisati podići ćemo naše odnose na nivo strateškog partnerstva, rekao je Erdogan.

On je dodao da žele da ojačaju pravnu infrastrukturu u oblastima kao što su promocija investicija, sigurnost, obnovljiva energija i transport.

Abu Dabi je bio Erdoganova posljednja stanica na turneji po Zalivu koja se fokusirala na oživljavanje turske ekonomije koja se bori sa oslabljenom lirom, velikim deficitima i hroničnom inflacijom. Putovanje je uključivalo Saudijsku Arabiju i Katar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 12:34