/ - IVAN PETROVIć IPE
22/09/2023 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indijska svemirska agencija: Još nema signala sa misije na Mjesecu

Indijski svemirski objekti proveli su dvije nedjelje prikupljajući podatke i slike, nakon čega su stavljeni u "režim spavanja" kada padne noć tokom lunarnog dana

Indijska svemirska agencija Isro danas je saopštila da pokušava da stupi u kontakt sa svojim lenderom i roverom na Mjesecu u okvru misije Čandrajan-3, ali do sada nije dobila nikakve signale.

Lender Vikram, koji je u sebi nosio i rover Pragjan, sletio je blizu slabo istraženog Mjesečevog južnog pola u avgustu, prenio je BBC.

Indijski svemirski objekti proveli su dvije nedjelje prikupljajući podatke i slike, nakon čega su stavljeni u "režim spavanja" kada padne noć tokom lunarnog dana.

Indijska svemirska agencija nadala se da će se baterije napuniti i da će se moduli ponovo aktivirati kada sunce izađe oko 22. septembra, ali je moguće da je ekstremna hladnoća lunarne noći oštetila baterije.

Isro je danas objavio da će se "nastojanja da se uspostavi komunikacija sa lenderom i roverom nastaviti".

Indija je ušla u istoriju svojom misijom Čandrajan-3 kada je postala prva zemlja koja je uspješno prizemljila svemirski brod blizu južnog pola Mjeseca.

Takođe se pridružila elitnom klubu zemalja kako bi ostvarila slijetanje na Mjesec, poslije SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

Slijetanje je pažljivo planirano da se poklopi s početkom lunarnog dana, tako da bi Vikram i Pragjan imali dvije nedjelje sunčeve svjetlosti za rad.

Jedan dan na Mjesecu je nešto više od četiri nedjelje na Zemlji, pri čemu svaki dan i noć traju oko 14 dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 08:07