/ - FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN
21/12/2022 u 22:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran spreman za nuklearni sporazum

Amir-Abdolahian optužio je američku stranu za "licemjerno ponašanje" posljednjih mjeseci, rekavši da su "preduzeli akcije koje nisu u skladu s njihovim riječima"

​Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian  je rekao da se strane nuklearnog sporazuma iz 2015. godine "vraćaju realnosti", dodajući da će Teheran preduzeti posljednji korak ako se poštuju njegove "crvene linije", prenose Nezavisne.

Amir-Abdolahian je to izjavio u glavnom gradu Jordana, Amanu dok se ukrcavao na let za Teheran nakon učestvovanja na drugom izdanju konferencije u Bagdadu.

Rekao je da je njegov sastanak s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Žozefom Boreljom na marginama samita u utorak pružio "priliku za raspravu o pitanjima" vezanim uz pregovore u Beču.

Indirektni pregovori između Teherana i Vašingtona, u kojima posreduje EU, u zastoju su od avgusta zbog ključnih neslaganja oko nacrta prijedloga, kao i svađe oko sonde UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni nadzor tragova urana pronađenih na trima "neprijavljenim nuklearnim lokacijama" u Iran.

Sveobuhvatni protesti u Iranu posljednjih mjeseci, zajedno s tvrdnjama da Iran isporučuje bespilotne letjelice Rusiji za specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, dodatno su rasplamsali napetosti između Teherana i SAD-a.

Amir-Abdolahian optužio je američku stranu za "licemjerno ponašanje" posljednjih mjeseci, rekavši da su "preduzeli akcije koje nisu u skladu s njihovim riječima".

-Naš je utisak da se različite strane vraćaju realnosti, a takođe smo najavili da smo, ako se poštuju naše crvene linije, spremni preduzeti posljednje korake za postizanje sporazuma-rekao je Amir-Abdolahian, prenosi "Anadolija".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:13