Izbori, glasanje / - FOTO: UNSPLASH
03/10/2023 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istorijiski referendum: U Australiji počelo glasanje o pravima Aboridžina

Glasanje je otvoreno na brojnim mjestima širom Australije za građane koji nisu u mogućnosti da glasaju u danu referenduma, 14. oktobra

U Australiji je počelo izjašnjavanje u istorijskom referendumu o pravima Aboridžina, čiji cilj je da oni dobiju pravo glasa u Parlamentu, javljaju agencije.

Glasanje je otvoreno na brojnim mjestima širom Australije za građane koji nisu u mogućnosti da glasaju u danu referenduma, 14. oktobra.

Glasači će moći da se izjasne o reformi koja bi prvi put u Ustavu priznala starosjedelačke narode.

Predlog nazvan "Glas" dao bi Aboridžinima i ostrvljanima Toresovog moreuza pravo da budu pitani u parlamentu o mjerama države koje se na njih odnose.

Ankete su pokazivale da postoji podrške za taj predlog, ali kako se približava datum glasanja izgleda kao da vodi strana koja je protiv.

Oni koji su protiv predloga smatraju da bi ta reforma donijela privilegije Aboridžinima.

Glasačka mjesta otvorena su danas u australijskim državama Novi Južni Vels, Kvinslend, Južna Australija i na teritoriji glavnog grada Kanbere. Juče su otvorena u ostalim djelovima zemlje.

Prema nedavnim anketama nešto više od 40 odsto glasača podržava predlog, dok je oko 60 odsto protiv. Nova anketa objavljena danas ukazuje da jača tendencija za prihvatanje predloga, ali je i dalje u manjini.

Australijski Aboridžini, čiji preci su živjeli na kontinentu prije najmanje 60.000 godina, predstavljaju manje od četiri odsto stanovništva. Oni statistički žive kraće i siromašniji su od svojih sunarodnika, slabije su obrazovani, a češće se nađu i u zatvoru nego ostali stanovnici Australije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:05