/ - EPA
29/01/2024 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katar: Okvir za primirje u Gazi i oslobađanje talaca biće poslat Hamasu

Katar, zajedno sa Egiptom i SAD, predvodi posredovanje između dvije strane otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, poslije napada palestinske militantne grupe na jug Izraela

Okvir za zaustavljanje borbi u Gazi i oslobađanje talaca trebalo bi da bude proslijeđen Hamasu, rekao je katarski premijer u ponedjeljak poslije sastanaka sa američkim, izraelskim i egipatskim zvaničnicima.

Katar, zajedno sa Egiptom i SAD, predvodi posredovanje između dvije strane otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, poslije napada palestinske militantne grupe na jug Izraela.

Premijer Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, govoreći u Vašingtonu na događaju u organizaciji tink-tenka Atlantski savjet, rekao je da je tokom pregovora u Parizu postignut "dobar napredak".

Katarski premijer je potvrdio da su sastanci sa šefom CIA-e Vilijamom Bernsom i najvišim izraelskim i egipatskim bezbjednosnim zvaničnicima rezultirali okvirom za fazno primirje u kojem bi žene i djeca taoci bili prvi oslobođeni, uz pomoć koja bi takođe ušla u Pojas Gaze.

Strane su se "nadale da će ovaj predlog prenijeti Hamasu i dovesti ga do mjesta gdje će se pozitivno i konstruktivno angažovati u procesu", rekao je on.

Šeik Muhamed je dodao da je Hamas postavio "jasan zahtjev" za "trajni prekid vatre prije pregovora", a da bi sadašnji predlog "mogao dovesti do trajnog prekida vatre u budućnosti".

Izrael navodi da su oko 132 od 250 talaca zarobljenih u Hamasovim napadima 7. oktobra i dalje u Pojasu Gaze, uključujući tijela najmanje 28 mrtvih zarobljenika.

Bijela kuća je saopštila ranije u ponedjeljak da su razgovori za obezbjeđivanje novog oslobađanja talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze konstruktivni i obećavajući, ali da ima još mnogo posla koji treba da se uradi.

Kabinet izraelskog premijera je saopštio u nedjelju da su ti razgovori bili "konstruktivni", ali da ostaju "značajne praznine".

Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u ponedjeljak da Katar ima "ogroman uticaj" nad Hamasom i dodao da se uloga Dohe u posredovanju u dosad besplodnim razgovorima za oslobađanje preostalih talaca iz Gaze pomno prati na međunarodnom planu.

- Mislim da bi trebalo da zahtevamo od Katara, koji je primio Hamas – primili su lidere Hamasa, finansiraju Hamas... da ostvari oslobađanje ostatka naših talaca - rekao je on za britansku televiziju TalkTV. "Mislim da cio svijet gleda u Katar".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:44