Нестрпељивост САД и Кине / - САД и Кина
14/10/2022 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kina: Amerika se drži zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta

Govoreći o novoj američkoj nacionalnoj strategiji na redovnom brifingu za štampu, Mao je rekla da njena zemlja ne vidi nikakvu korist" u bilo kakvoj retorici ili činu koji podgrijava geografski sukob

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning optužila je Bajdenovu administraciju da se drži "zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta".

Kako je rekla, umjesto toga, administracija američkog predsjednika trebalo bi da teži "korisnoj saradnji" sa Pekingom.

Govoreći o novoj američkoj nacionalnoj strategiji na redovnom brifingu za štampu, Mao je rekla da njena zemlja ne vidi nikakvu korist" u bilo kakvoj retorici ili činu koji podgrijava geografski sukob ili veliku konkurenciju moći".

- Protivimo se zastarjelom hladnoratovskom mentalitetu i načinu razmišljanja nulte sume- naglasila je ona, misleći na način na koji je Kina opisana u novoj američkoj strategiji.

Prema dokumentu koji je Bijela kuća objavila u srijedu, Vašington vidi Peking kao "jedinog konkurenta koji ima namjeru da preoblikuje međunarodni poredak".

Odgovarajući na ovu tvrdnju, Mao je primijetila da se "razvoj Kine u osnovi odnosi na sreću ljudi i podmlađivanje nacije".

SAD, tvrdila je, treba da slijede principe međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i "saradnje u kojoj svi dobijaju", posebno sada, kada "svijet prolazi kroz promjene koje nisu viđene u jednom vijeku".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:40