/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
13/01/2024 u 09:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kremlj: Imamo „hitnu listu“ zaplijene strane imovine ukoliko Zapad konfiskuje rusku

Peskov je odbio da komentariše koja se imovina nalazi na listi za „kontranapad“ Kremlja, ali je dodao da Moskva priprema povratnu akciju ako dođe do, kako kaže, kršenja međunarodnog prava i zakonodavstva

Rusija je zvanično saopštila da ima tzv. „hitnu listu“ potencijalnih meta koje treba zaplijeniti ukoliko se Zapad konfiskuje njenu imovinu da bi pomogao Ukrajini.

Kremlj je početkom jaunara ove godine saopštio da ima spisak strane imovine koju bi zaplijenio odmah kao odmazdu zbog sličnih poteza Zapada u vezi sa zamrznutim sredstvima Rusije.

- Pa, naravno, unaprijed smo analizirali potencijalni odgovor. I mi ćemo preduzeti mjere kako bi to najbolje služilo našim interesima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi TASS, državna novinska agencija, javlja portal Adria.

Peskov je odbio da komentariše koja se imovina nalazi na listi za „kontranapad“ Kremlja, ali je dodao da Moskva priprema povratnu akciju ako dođe do, kako kaže, kršenja međunarodnog prava i zakonodavstva.

Zapad je zamrznuo 300 milijardi dolara sredstava ruske centralne banke nakon rata u Ukrajini. Lideri G7 još nisu našli način kako da iskoriste zaplijenjenu rusku imovinu i da li uopšte imaju pravo na to.

Bilo je zabrinutosti oko zakonitosti zaplijene zamrznute ruske imovine jer bi time bio potkopan međunarodni finansijski sistem i narušeno povjerenje u američki dolar i euro kao rezervne valute.

Kremlj je ideju zaplijene ruske imovine nazvao „potpunom krađom“ i najavio hitnu povratnu akciju ako Zapad krene sa sprovođenjem najavljenog plana.

Na udaru bi se mogla naći i Crna Gora koja je prije nešto više od godinu i po uvela sankcije Rusiji, ali i zamrznula imovinu za više desetina ruskih državljana. To je učinjeno bez odluke suda, te su zbog toga pred Ustavnim sudom dvije incijative o kojima se još nije raspravljalo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:30