/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
11/01/2024 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napetosti na Bliskom istoku uzrokovale porast cijena nafte

Na londonskom tržištu cijena biarela je bila viša za 2,23 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, iznosivši 79,03 dolara

Nakon što je Iran zaplijenio naftni tanker u Omanskom zalivu, cijene nafte su skočile na 79 dolara. 

Na londonskom tržištu cijena biarela je bila viša za 2,23 dolara u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, iznosivši 79,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,34 dolara višoj cijeni, od 73,71 dolar. 

Iran je u četvrtak u Omanskom zalivu zaplijenio tanker s iračkom sirovom na putu u Tursku u odgovoru na prošlogodišnju američku zapljenu broda i iranske nafte koju je koju je tada prevozio, izvijestili su tamošnji mediji.

Zapljena tankera Sent Nikolas, koji je plovio pod zastavom Maršalovih otoka, nadovezala se na napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru povezane s Izraelom. 

Huti ističu da napadima žele iskazati potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze. 

SAD i Velika Britanija nagovijestili su da će poduzeti dodatne mjere ako se napadi nastave. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u srijedu rezoluciju u kojoj se traži prekid napada od Huta. 

Čelnik ove grupe je izjavio da će odgovoriti na eventualne vojne poteze, ističući da će odgovor biti snažniji od dosadašnjih akcija u kojima su dronovima i projektilima ciljali američki brod u Crvenom moru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:57