Ангела Меркел / - TVITER
22/10/2021 u 21:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлазак Меркелове: ЕУ без ње, као Париз без Ајфеловог торња

Од Меркелове се опростио и бивши предсједник САД-а, Барак Обама, наводећи да је била „сидро у бројним олујама”

Државе Европске униjе треба да продубе разговоре о томе куда треба да иде европски блок, са циљем да се ублаже и ријеше несугласице, као и сукоб са Пољском, казала је одлазећа њемачка канцеларка Ангела Меркел у свом опроштаjном говору.

– Постоjи питање независности судства, али постоjи такође фундаментално питање коjим путем иде Европска униjа, шта би требало да буде надлежност ЕУ, а чиме би требало да се баве државе поjединачно – рекла jе Меркел новинарима у Бриселу.

Меркел је додала да када се сагледа пољска историjа, врло jе jасно да питање дефинисања националног идентитета игра велику улогу.

– Та улога jе историjски другачиjа у односу на земље коjе су имале демократиjу одмах након Другог светског рата – истакла је Меркел.

Меркел функцију напушта након 16 година на власти, а у петак је упозорила Европу да jе забринута за њену способност ношења са друштвеним, миграциjским и привредним изазовима.

– Напуштам Европску униjу у ситуациjи коjа ме забрињава. Пребродили смо многе кризе настоjећи да нађемо заjедничка решења, али преостаjе нам низ неријешених проблема. Европа ниjе наjиновативниjи континент – поручила је одлазећа канцеларка.

Одлазак Меркелове, изазива пометњу у ЕУ коjа се налази пред одлучним проjектима, привредном обновом након ковида, климатским промјенама, потврђивањем њене геополитичке улоге према Сjедињеним Државама и Кини.

Предсједник Европског вијећа, Чарлс Михаел, похвалио је мудрост Меркелове, наводећи да ће недостајати Европи.

– Самит без Ангеле jе као Рим без Ватикана, или Париз без Аjфеловог торња – изjавио jе Михаел.

Нови аустријски канцелар, Александер Шаленберг изјавио је да ће Ангелин одлазак оставити велику празнину, те да је њена улога била пресудна у еволуцији Европске уније.

Белгијски премијер Александер де Кро је истакао да је Меркел допринијела Европи са много добрих одлука у тешким тренуцима.

Од Меркелове се опростио и бивши предсједник САД-а, Барак Обама, наводећи да је била „сидро у бројним олујама”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:26