Peking, zastava / - FOTO: EPA
02/04/2023 u 15:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Peking upozorava SAD: Prestanite da se miješate u naše poslove

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je u petak Kinu zbog podrivanja nezavisnosti sudova u Hong Kongu

Kancelarija komesara kineskog ministarstva spoljnih poslova u specijalnom administrativnom regionu Hong Kongu pozvala je SAD da prestanu da se miješaju u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine u bilo kom obliku.

Portparol te kancelarije izjavio je to u subotu kao odgovor na izvještaj o Hong Kongu koji je objavila američka vlada, ali i kao odgovor na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, objavio je danas Međunarodni kineski radio.

Portparol je istakao da su američka vlada i Blinken diskreditovali uspješnu praksu politike „jedna zemlja, dva sistema“, zakon o nacionalnoj bezbjednosti i novi izborni sistem Hong Konga i oklevetali vladavinu prava, demokratiju, slobodu i ljudska prava u Hong Kongu.

Oni su se takođe umiješali u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine i prekršili principe međunarodnog prava i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose, ukazao je portparol.

Prema njegovim riječima, kineska vlada je uvijek u potpunosti sprovodila princip „jedna zemlja, dva sistema“ i ljudi iz Hong Konga upravljaju gradom sa visokim stepenom autonomije.

Portparol je rekao da činjenice dokazuju da Zakon o nacionalnoj bezbjednosti štiti prosperitet i stabilnost Hong Konga i bezbjednost zemlje, kao i da je naišao na široku podršku javnosti.

Niko nema privilegiju da bude iznad zakona, a prava i slobode ne smiju da štete javnom interesu, naveo je portparol.

Prema njegovim riječima, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa u Hong Kongu su ustavno zagarantovani, a policija i pravosuđe djeluju strogo u skladu sa zakonom.

Portparol je naglasio da je Hong Kong dio Kine i da je kineska vlada u potpunosti odlučna da zaštiti nacionalni suverenitet i bezbjednost, a da su svi Kinezi, uključujući i sunarodnike u Hong Kongu, odlučni u suprotstavljanju politici moći i stranom miješanju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je u petak Kinu zbog podrivanja nezavisnosti sudova u Hong Kongu.

Stejt department je u novom godišnjem izvještaju naveo da su vlasti Hong Konga nastavile da primjenjuju Zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je Peking nametnuo 2020. godine da bi narušio vladavinu prava.

Zvaničnici su nastavili da „hapse i krivično gone ljude zbog mirnog političkog izražavanja kritike prema lokalnim i centralnim vlastima, uključujući objavljivanje i prosleđivanje postova na društvenim medijima, navodi se u izvještaju.

SAD su ranije fokusirale kritike Kine na suzbijanje slobode govora i uskraćivanje prava stanovnicima Hong Konga da slobodno biraju svog lidera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
PEKINGSADHONG KONG
29. april 2024 02:05