Антонио Гутереш / - интернет
08/06/2021 u 23:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Подржана Гутерешова кандидатура за нови мандат на челу УН-а

Он је једини од осам кандидата добио подршку Савјета безбједности УН-а

Генерална скупштина Уједињених нација подржала је кандидатуру Антонија Гутереша за други мандат на функцији генералног секретара Уједињених нација, јавља РТЦГ.

Тако је Гутерешова кандидатура потврђена, а коначну одлуку о његовом останку на челу УН-а ће донијети Генерална скупштина која броји 193 чланице и која ће о новом мандату Гутереша гласати на сједници 18. јуна.

Гутереш је на функцију генералног секретара именован 2017. године, а за нови петогодишњи мандат на тој функцији га је поново кандидовала његова држава Португал.

Он је једини од осам кандидата добио подршку Савјета безбједности УН-а.

Гутереш је претходно током десет година обављао функцију високог комесара УН-а за избјеглице, а у представљању кандидатуре за нови мандат је казао да ће као генерални секретар бити поштен посредник у рјешавању криза и обављати улогу градитеља мостова.

Аналитичари оцјењују да је Гутереш у протеклих четири и пол године на функцији генералног секретара приоритетно заговарао полну равноправност и борбу против климатских промјена, а критикују га због неоглашавања поводом кршења људских права Ујгура у Кини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:20