/ - FOTO: PIXABAY
09/10/2023 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Poplave na Himalajima odnijele 74 života, nestala 101 osoba

Među nestalima je i 14 pripadnika vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Indije

Broj poginulih u bujičnim poplave izazvanih izlivanjem glečerskog jezera u indijskim Himalajima danas je povećan na 74, a 101 osoba vodi se kao nestala, saopštile su lokalne vlasti.

Prethodnih dana u toj oblasti na sjeveroistoku Indije padala je jaka kiša zbog čega je porastao vodostaj u glečerskom jezeru, usled čega je popustila brana, a voda iz jezera se izlila uskom dolinom prema naseljenim mjestima uništivši okolna sela i grad Rangpo, oko 50 kilometara južno od Gangtoka, glavnog grada države Sikim, prenio je Rojters.

Najviši rukovodilac u državi Sikim Vidžai Bušan Patak, izjavio je za Rojters da su spasioci pronašli nizvodno, u državi Zapadni Bengal, 25 tijela, među njima i tijela osam pripadnika vojske.

On je rekao da se 101 osoba još vodi kao nestala u najnovijoj u nizu prirodnih katastrofa izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama na području Himalaja.

Među nestalima je i 14 pripadnika vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Indije i navelo da potragu za preživjelima dodatno otežavaju oštećeni putevi, loše komunikacione veze i nepovoljni vremenski uslovi.

Lokalno stanovništvo pokušava da pomogne u čišćenju mulja i djelova srušenih objekata koji su ostali iza ove katastrofe, jedne od najgorih u poslednji 50-ak godina u udaljenom regionu na jugoistoku Indije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:12