Majk Džonson / Shutterstock
08/02/2024 u 23:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjedavajući Predstavničkog doma: Bajden nije podoban da bude predsjednik

Zaključci specijalnog tužioca da je Bajden „namjerno zadržao i objelodanio povjerljiva dokumenta” i da se bavio praksama koje „predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost” duboko su uznemirujući, naveo je Majk Džonson, predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson saopštio je danas, povodom izvještaja specijalnog tužioca, da predsjednik SAD Džo Bajden nije podoban za tu funkciju.

– Zaključci specijalnog tužioca da je predsjednik Bajden „namjerno zadržao i objelodanio povjerljiva dokumenta” i da se bavio praksama koje „predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost” duboko su uznemirujući – naveo je Džonson u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Istakao je da to pokazuje „nepromišljenost predsjednika” i dodao da zaključci izvještaja pokazuju da postoje dvostruki aršini u američkom pravosudnom sistemu.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je „namjerno” zadržao i objelodanio visoko povjerljive materijale kada je bio privatno lice, uključujući dokumente o vojnoj i spoljnoj politici u Avganistanu i drugim osjetljivim pitanjima nacionalne bezbjednosti, navodi se u izvještaju Ministarstva pravde u kojem se, ipak, navodi da za to nisu predviđene krivične prijave ni za njega ni za bilo koga drugog.

Izvještaj specijalnog tužioca Roberta Hura, koji je danas objavljen, predstavlja oštru kritičku procjenu Bajdenovog rukovanja osjetljivim vladinim materijalima, ali i detaljno navodi razloge zbog kojih ne bi trebalo da bude optužen za zločin, prenio je AP.

Nalazi će ga vjerovatno ometati da osudi bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, Bajdenovog vjerovatnog protivnika na predsjedničkim izborima u novembru, zbog krivične optužnice kojom se bivši predsjednik tereti za nezakonito gomilanje povjerljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, dodaje agencija.

Bajden je izjavio danas da mu je drago što je istraga specijalnog tužioca o njegovom rukovanju osjetljivim vladinim materijalima završena bez podizanja optužnice.

– Drago mi je što su došli do zaključka do kojeg sam sve vrijeme vjerovao da će doći – da u ovom slučaju neće biti optužbi i da je stvar sada završena – istakao je Bajden.

On je naveo u saopštenju koje je objavila Bijela kuća da je u potpunosti sarađivao, nije postavljao prepreke niti tražio odlaganja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:52