Brza hrana / - FOTO: UNSPLASH
20/02/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prodaje se Subway - jedan od najvećih lanaca brze hrane u svijetu

Subway je proizašao od trgovine sendvičima koju je DeLuca otvorio 1965. godine, nakon što mu je Buck pozajmio hiljadu dolara

Subway, jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova brze hrane u svijetu, potvrdio je da je na prodaju.

Subway prodaje 37 hiljada svojih restorana, a dioničari su ove sedmice objavili kako razmatraju najveću američku banku J.P. Morgan Chase kao kupca.

Najava prodaje nije iznenađenje. Wall Street Journal je početkom januara objavio da se Subway priprema za prodaju, prenosi Klix.ba.

Cijena bi mogla dostići više od deset milijardi dolara, pisao je Wall Street Journal pozivajući se na pouzdane izvore.

Subway-om upravljaju porodice osnivača Freda DeLuce i Petera Bucka. Kao dalji pokazatelj skorije prodaje, početkom februara uzeto je da je 50 odsto udjela u posjedu Bucka, koji je umro 2021. godine, preneseno na porodičnu dobrotvornu fondaciju. Nakon ovog koraka ne bi bilo poreza na prodaju udjela.

Kao kompanija koja se ne kotira na berzi, Subway se ne ističe kada su u pitanju poslovne brojke. Prema posljednjim dostupnim podacima, lanac je imao oko 20 hiljada restorana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i gotovo 37 hiljada u cijelom svijetu.

Šef kompanije John Chidsey nedavno je najavio kako namjerava da poveća broj lokacija van SAD-a na 25 hiljada.

Subway je proizašao od trgovine sendvičima koju je DeLuca otvorio 1965. godine, nakon što mu je Buck pozajmio hiljadu dolara. Izvorni naziv Pete's Super Submarines s vremenom je postao Subway.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:57