/ - Printscreen
10/10/2023 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija nije uspjela da se vrati u Savjet UN za ljudska prava

Uoči glasanja, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija optužio je Sjedinjene Države da vode kampanju da spriječe povratak Rusije u Savjet

Rusija nije uspjela da se vrati u Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, jer je na današnjem glasanju na Generalnoj skupštini UN većina članica bila protiv toga, objavio je AP.

Rusija je prošle godine, zbog napada na Ukrajinu, suspendovana iz Savjeta UN za ljudska prava, čije je sjedište u Ženevi.

Na današnjem tajnom glasanju Rusija se sa Albanijom i Bugarskom nadmetala za dva mjesta u Savjetu za ljudska prava iz regiona istočne Evrope. Najviše glasova, 160, dobila je Bugarska, Albanija je imala podršku 123, a Rusija 83 zemlje.

Uoči glasanja, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija optužio je Sjedinjene Države da vode kampanju da spriječe povratak Rusije u Savjet.

Sjedinjene Države i još neke zemlje i organizacije poslale su pisma mnogim od 193 članice Generalne skupštine i pozvale ih da glasaju protiv Rusije, navele su diplomate, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Danas je neizvjesno bilo i glasanje u regionu Latinske Amerike i Kariba, gdje su se Kuba, Brazil, Dominikanska Republika i Peru nadmetali za tri mjesta, a bez članstva je ostao Peru.

Ostali regionalni izbori nisu bili neizvjesni. Kina, Japan, Kuvajt i Indonezija će predstavljati Aziju, Burundi, Malavi, Gana i Obala Slonovače Afriku, a Francuska i Holandija su zauzele dva mjesta rezervisana za Zapad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 11:56