/ Фото: EVAN VUCCI/AP
24/10/2021 u 23:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суноврат Џозефа Бајдена: Америчком лидеру опао рејтинг

Замјера му се висока цијена гаса, растућа инфлација, несташица робе широке потрошње...

Последња анкета "Галупа" од минулог петка која је таргетирала Американце између 1. и 19. октобра, показује да је повјерење у политику Џозефа Бајдена од првог квартала ове године, кад је преузео власт, а закључно са трећим кварталом, пало за 11 одсто што се није догодило ниједном предсједнику од Другог свјетског рата, дакле, 75 година.

Kада је ступио на дужност, почетком 2021. године, Бајдену је вјеровало 56 одсто Американаца, а данас, само 44,7 одсто.

- Бајден је започео свој мандат са релативно солидним рејтингом, који се кретао између 54 и 57 одсто, од јануара до јуна. У јулу његова подршка и одобравање су пали на 50, а на 49 одсто у августу, упоредо са повећањем инфекција вирусом корона у САД. Хаотично повлачење војске САД из Авганистана крајем августа, који је укључивао смрт више од десет америчких војних лица у терористичком нападу на аеродрому у Kабулу, вјероватно је био разлог зашто је Бајденов септембарски рејтинг пао на 43 одсто - каже "Галуп".

Kако се наводи у анализи анкете агенције из Вашингтона, већ у јуну је било примјетно да је Бајденов "период меденог мјесеца" са јавношћу готов.

- Предсједник се такође суочава са све већим разочарањем међу Американцима што не може да ријеши граничну кризу, а затим не може да обезбиједи ланце снабдјевања. Замјера му се висока цијена гаса, растућа инфлација, несташица робе широке потрошње и одговор на пандемију- пише у истраживању. 

Рејтинзи предсједника Бајдена из мјесеца у мјесец сјведоче да му опада подршка у домицилној странци, као и међу независним бирачима, а само четири процента анкетираних републиканаца одобрава посао који је он досад урадио и бројка ће вјероватно пасти на нулу ако се ствари драматично не преокрену за предсједника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:23