/ - FOTO: UNSPLASH - LOUIS GALVEZ, SUZE, DEPRESIJA, USAMLJENOST, ILUSTRACIJA
21/11/2023 u 15:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SZO: Usamljenost je proglašena globalnim zdravstvenim problemom

Zdravstveni rizici su loši kao pušenje do 15 cigareta dnevno, pa čak i veći od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost gorućom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki generalni hirurg je rekao da su njeni efekti na smrtnost jednaki pušenju 15 cigareta dnevno, prenosi N1.rs.

SZO je pokrenula međunarodnu komisiju, koju predvodi američki generalni hirurg  Vivek Murti i izaslanik za mlade Afričke unije Čido Mpemba, od 11 advokata i ministara u vladi, uključujući Ralfa Regenvanua, ministra za adaptaciju na klimatske promjene u Vanuatuu i Ajuko Kato, ministarku zaduženu za mjere usamljenosti i izolacije u Japanu.

Osnivanje komisije dolazi nakon što je pandemija kovida-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećala nivo usamljenosti, ali i usred nove svijesti o značaju problema. Komisija će raditi tri godine.

- Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje godine ili granice -  rekao je Mpemba.

Zdravstveni rizici su loši kao pušenje do 15 cigareta dnevno, pa čak i veći od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, kaže Murti.

Iako se na usamljenost često gleda kao na problem u razvijenim zemljama, Murti kaže da su stope jedne od četiri starije osobe koje doživljavaju socijalnu izolaciju slične u svim regionima svijeta.

Kod starijih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od incidenata koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali to kvari i živote mladih. Između pet i 15 odsto adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerovatno potcjenjene. U Africi 12,7 odsto adolescenata doživljava usamljenost, u poređenju sa 5,3 odsto u Evropi.

Veća je vjerovatnoća da će mladi ljudi koji su usamljeni u školi napustiti fakultet. To može dovesti i do lošijih ekonomskih rezultata. Osjećaj nepovezanosti i nepodržanosti na poslu može dovesti do nižeg zadovoljstva poslom i nižeg učinka.

Mpemba je rekao da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi, izazovi oko mira, bezbjednosti i klimatske krize, kao i visok nivo nezaposlenosti, doprinose socijalnoj izolaciji, prenosi Klix.ba.

- Vjerujemo da je važno redefinisati narativ koji okružuje usamljenost, posebno za ranjivu populaciju isključenu digitalnom podjelom -  rekao je on.

Murti je dodao da ovi problemi ne pogađaju jednu zemlju i da je usamljenost nedovoljno posmatrana projetnja javnom zdravlju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:15