Eksplozije u Iranu / screenshot video mreža X
03/01/2024 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U dvije eksplozije kod grobnice generala Solejmanija u Iranu poginule najmanje 73 osobe

U eksplozijama je ranjena 171 osoba, tokom ceremonije, nedaleko od džamije Sahem el-Zaman, u gradu Kermanu, prenijela je državna televizija Irib

Više od 100 osoba je ubijeno u dve eksplozije nedaleko od grobnice generala Iranske revolucionarne straže Kasima Solejmanija, na četvrtu godišnjicu od njegovog ubistva, prenose iranski državni mediji.

U eksplozijama je ranjeno najmanje 188 osoba, tokom ceremonije, nedaleko od džamije Sahem el-Zaman, u gradu Kermanu, prenijela je državna televizija Irib, prenosi Bi-Bi-Si.

Šef hitnih službi provincije Kerman kazao je da su eksplodirale bombe i da se radi o terorističkom napadu.

Prema video-snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, nekoliko tijela se vidi kako leže na zemlji.

Stotine ljudi je išlo danas ka grobnici kao dio ceremonije u znak odavanja počasti generalu Solejmaniju, kada su eksplozije odjeknule.

Za Irance kojima su od Islamske revolucije simbol strogi sveštenici, general Kasim Solejmani je bio najistaknutija ličnost nacionalnog otpora šiitske teokratije, suočene s četiri decenije američkog pritiska.

Solejmani je preživeo užas dugotrajnog rata Irana `80-ih godina sa Irakom i preuzeo komandu nad elitnim snagama „Kuds“ Revolucionarne garde Irana, zaduženim za vojne akcije Islamske Republike u inostranstvu.

Bio je relativno nepoznat i u Iranu sve do američke invazije na Irak 2003. godine, a Solejmanijeva popularnost i mističnost su rasli pošto su američki zvaničnici pozvali na njegovo ubistvo.

Deceniju i po kasnije Solejmani je postao najprepoznatljiviji iranski komandant na bojnom polju, zanemarujući pozive da uđe u politiku, ali postajući jednako moćan, ako ne i više, od civilnog rukovodstva. „Ratni front je izgubljeni raj čovečanstva“, rekao je Solejmani u jednom intervjuu 2009. godine.

Solejmani je ubijen u napadu bespilotnom letjelicom američkih snaga na aerodrom u Bagdadu, po naređenju američkog predsjednika Donalda Trampa. To je na početku 2020. godine povećalo tenzije u regionu i dovelo SAD i Iran na ivicu rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:26