/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
17/03/2024 u 22:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UNICEF: Više od 13.000 djece ubijeno u Gazi

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je danas da je više od 13.000 djece ubijeno u Gazi u izraelskoj ofanzivi, dodajući da mnoga djeca pate od teške neuhranjenosti i nemaju „čak ni energije da plaču“.

- Mnogo više djece je povrijeđeno, a za mnoge ne možemo čak ni da utvrdimo gdje su. Možda su ostali pod ruševinama. Ovakvu stopu smrtnosti djece nismo vidjeli ni u jednom drugom sukobu u svijetu - rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel za SiBiEs njuz (CBS News), prenosi Rojters.

Ona je kazala da je bila u bolničkim odjeljenjima u Gazi i videla djecu koja pate od teške anemije i pothranjenosti, a pritom se ne čuje nijedan glas, jer bebe i djeca nemaju energije čak ni da plaču, prenosi Danas.rs.

Izrael se suočava sa sve žešćim kritikama zbog broja poginulih palestinskih civila, krize gladi u Gazi i blokiranja isporuke humanitarne pomoći.

Jedan ekspert UN je rekao da Izrael "uništava prehrambeni sistem u Gazi kao dio šire kampanje gladovanja", što je Tel Aviv demantovao.

Napad na Gazu raselio je skoro čitavu njenu populaciju od 2,3 miliona ljudi, prouzrokovao je masovnu glad, sravnio veći dio enklave sa zemljom i usmrtio više od 31.000 civila, zbog čega je pred Međunarodnim sudom pravde Izrael tužen za genocid.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:05