/ ILUSTRACIJA - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
23/10/2023 u 09:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vašington Post u posjedu tajnog dokumenta: Krvavi plan Hamasa

U uputstvima za prethodnicu pisalo je da je neprijatelja najbolje nožem ubosti u vrat kod ključnih kostiju, kičmu i pazuh

Priručnik koji je palestinska vojno-politička organizacija Hamas izdala svojim borcima te drugi dokumenti koji su pronađeni nakon što njeni militanti 7. oktobra iznenada napali Izrael otkrili su njihove borbene sposobnosti te da im je rečeno kako se trebaju ponašati ako se nađu prsa o prsa s neprijateljem, piše The Washington Post, koji je došao u posjed tog priručnika, prenose Nezavisne.

Priručnik je izdan 2022. godine, a pronađen je kod Hamasovog militanta. U njemu stoje savjeti za rukovanje određenim oružjem, slabe tačke izraelske vojne opreme i savjeti za ubijanje nožem. Prema svemu sudeći, priručnik je pripremljen za različite jedinice oružanog krila Hamasa, Brigade Izzuddina al-Kassama. Priručnik su dobile jedinice koje se bore protiv oklopnih vozila, inženjeri, snajperisti, pješadija i specijalisti za tunele te pripadnici prethodnice.

- Ovo je tajni vojni dokument. Treba ga čuvati na sigurnom mjestu. Zabranjeno je kretati se s njime osim kada je to naređeno- piše na prvoj stranici priručnika.

Na stražnjoj se strani priručnika nalazi slika Abdulaha Jusufa Azama, palestinskog islamskog učitelja i džihadista. Azam je bio mentor pokojnog saudijskog militanta Osame bin Ladena, dugogodišnjeg vođe militantne organizacije Al-Kaide.

- Ako im je to izvor inspiracije, a to figura, simbol u koji gledaju, bolje razumijem njihovo ponašanje koje smo vidjeli 7. oktobra- rekao je Michael Milshtein, bivši čelnik Odsjeka za Palestinu u Izraelskoj vojno-obavještajnoj agenciji.

On je proučio priručnik kojega se domogao The Washington Post.

Stručnjaci, među kojima je i Milshtein, rekli su da priručnik djeluje autentično te da je sličan dokumentima koje su izraelske snage pronašle nakon Hamasovog napada. Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je autentičnost 17 stranica priručnika. Washington Post dio dokumenata nije ustupio Kabinetu premijera jer bi se tada doznalo ko ih je pronašao i kako se došle do Posta. Drugi Hamasovi dokumenti sadržavali su karte i detaljne planove za napad na nekoliko kibuca oko Gaze. U njima je stajalo da Hamas namjerava ubijati i zarobljavati civile.

Priručnik koji je došao do Posta sadržava uputstva za rukovanje sjevernokorejskim ručnim raketnim bacačem F-7. Sjeverna je Koreja rekla da to oružje nikada nije ustupila Hamasu. Hamasovi funkcioneri u Gazi i Beirutu nisu odgovorili na molbe Posta da komentarišu spomenuta otkrića.

Procjenjuje se da Brigade Izzuddina al-Kassama u svojim redovima imaju između 15 i 40 hiljada boraca koji su spremni za rat. U napadu na Izrael koji se dogodio 7. oktobra učestvovalo je oko 1.200 pripadnika Brigada.

Mhaimar Abusada, analitičar sa Univerziteta Al-Azhar u Gazi, rekao je da je Hamas ranijih godina iz Egipta mogao lako u Gazu slati eksploziv i rakete. Međutim, egipatski predsjednik Abdel Fatah El-Sisi bori se protiv tih krijumčarskih ruta.

- Iskreno, ne znam kako su zadržali mogućnost da grade svoje vojne sposobnosti- rekao je Abusada te dodao da su napad na Izrael predvodile elitne specijalne jedinice Nuhba koje su prošle obuku u Iranu te zatim obučavale druge Hamasove borce u Gazi.

Hamasovi su militanti iz Gaze u Izrael ušli pomoću padobrana, motocikala i kamiona, a napade su izvodile male specijalizovane jedinice. Prema svemu sudeći, slijedili su upute iz priručnika.

- Vidjeli smo da su se ponašali kao profesionalni vojnici- rekao je u petak jedan izraelski komandant iz Izraelskog instituta za istraživanje oružja te dodao: "Bili su konkretni. Jedno je vozilo nosilo (improvizovane eksplozivne naprave), u drugom su bili ručni raketni bacači, a u trećem komandanti."

U uputstvima za prethodnicu pisalo je da je neprijatelja najbolje nožem ubosti u vrat kod ključnih kostiju, kičmu i pazuh.

Izraelska je vojska rekla da je nakon Hamasovog napada prikupila stotine dokumenata i drugih materijala - od mobitela i druge komunikacijske opreme do kamera i obavještajnih izvještaja. Mnogi ti dokumenti objavljeni su na kanalu "South First Responders" na komunikacijskoj platformi Telegram. Vlasnici tog kanala nisu The Washington Postu htjeli reći kako su nabavili dokumente jer bi to ugrozilo bezbjednost njihovih izvora.

Tijelo svakog ubijenog Hamasovog militanta prvo su pregledali izraelski pirotehničari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:56