Marija Zaharova / - SHUTTERSTOCK
24/10/2022 u 20:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova o „prljavoj bombi“: Zapad ne bi trebalo da mjeri širinu crvene linije

Prema informacijama koje je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u slučaju da Ukrajina aktivira „prljavu bombu“, radioaktivni izotopi bi se u atmosferi raširili na udaljenosti do 1.500 kilometara

Rusija ima informaciju da je Ukrajina već počela da realizuje plan provokacije uz primjenu "prljave bombe", izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi N1.

Zaharova je navela da je rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti i Kijevskom institutu za nuklearna istraživanja dat zadatak da naprave „prljavu bombu“, prenio je Sputnjik.

Dodala je da se ne isključuje mogućnost da im u tome pomažu neke zapadne zemlje, koje sa Ukrajinom razgovaraju o komponentama za tu bombu i istakla da je nepromišljeno da Zapad ignoriše upozorenje Moskve o mogućoj nuklearnoj provokaciji.

-Nije pametno da se ignorišu upozorenja Rusije i opasno je ovaj slučaj dovijesti do eskalacije, a Zapad ne bi trebalo da mjeri širinu crvene linije- upozorila je Zaharova.

Ranije je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio da je Ministarstvo odbrane stavilo u pripravnost snage i sredstva za slučaj da Ukrajina upotrebi „prljavu bombu“.

"Prljava bomba“ je kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivom, a prilikom ekplozije radioaktivne supstance se raspršuju u talasima, stvarajući radioaktivni pojas na velikim teritorijama.

Prema informacijama koje je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u slučaju da Ukrajina aktivira „prljavu bombu“, radioaktivni izotopi bi se u atmosferi raširili na udaljenosti do 1.500 kilometara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:17