Volodimir Zelenski / - INSTAGRAM
07/07/2023 u 07:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski napao bugarskog predsjednika: Ne daj Bože da si ti na mom mjestu

Radev im je pokušao objasniti svoj stav da "nema vojnog rješenja i da "sve više i više oružja neće riješiti" problem

Ukrajinski predsjednik je iskoristio jučerašnji sastanak u Sofiji, kojeg su snimale televizijske kamere, kako bi verbalno napao svog bugarskog kolegu Rumena Radeva. Zelenski mu je zamjerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, javljaju agencije penose mediji.

Zbunjeni bugarski predsjednik,  zamolio je kamere da napuste prostoriju u predsjedničkoj palati u kojoj se snimao sastanak.

Zelenski je primarno posjetio Bugarsku kako bi se sastao s pro-zapadno orijentiranom administracijom premijera Nikolaja Denkova, koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i takođe istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, bivšim načelnikom vazdušnih snaga koji je više naklonjen Rusiji i dvosmislen po pitanju NATO-a, prošao je čak i gore od očekivanog. Dvije delegacije su sjedjele jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog drvenog stola. 

Ukrajinsko izaslanstvo sjedjelo je kamenih lica, povremeno praveći grimase i hvatajući bilješke, opisuje Politico. Radev im je pokušao objasniti svoj stav da "nema vojnog rješenja i da "sve više i više oružja neće riješiti" problem. Zelenski mu je odgovorio s prezirom. 

-Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mjestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrijednostima ne bi pomogli, što biste učinili? Rekli biste: Putine, molim te, zgrabi bugarsku teritoriju?- upitao je ukrajinski čelnik. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:32