Crnogorskо oro na Trgu boraca / ФОТО: ЦИРТИП КОЛАШИН
05/10/2023 u 08:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Igre "Maglica" i "Trusa" okupile i staro i mlado u Kolašinu

Radionice u okviru „Dana evropske baštine” pokazale su se kao veoma inspirativne. Polaznici šarolikih profesija preko dva sata učili su igranje po crnogorski, "Maglicu" i "Trusu", igre koje su zaštićene kao kulturno dobro u Crnoj Gori

Manifestaciјa "Dani evropske baštine" obilježeni su i u Kolašinu u realizaciјi KUD "Mijat Mašković", JU Centar za kulturu Kolašin i NVU CIRTIP. Moto ovogodišnje manifestaciјa bio јe "Živo nasljeđe". U skladu s motom "Dana evropske baštine" na kolašinskom Trgu boraca rekreativci različite dobi imali su priliku da nauče nekoliko tradicionalnih igara iz Crne Gore i regiona. Fokus јe bio na Nematerijalnom kulturnom dobru - "Tradicionalne igre kolašinskog kraja". Simbolično nazvan prema šaljivim stihovima koji su nekad pratili igranje po crnogorski "Otkud pravo sad imaju oženjeni da igraju?" događaj je imao za cilj razbijanje predrasuda o tome da osobe koje uđu u zrelije godine ne mogu više baviti plesno-muzičkim aktivnostima.

– Radionice su se pokazale kao veoma inspirativne, te su njima prisustvovali i oženjeni i udati, ali i djeca, osnovci, studenti i turisti. Polaznici šarolikih profesija preko dva sata učili su igranje po crnogorski, "Maglicu" i "Trusu", igre koje su zaštićene kao kulturno dobro u Crnoj Gori, ali i razne tradicionalne plesove iz regiona popularne na zabavima i repertoarima KUD-ova - navode iz CIRTIP-a.

image

Radionica održana na kolašinskom Trgu borca

ФОТО: ЦИРТИП КОЛАШИН

Dodaјu da su obrađeni osnovni igrački motivi, tzv. "plesna azbuka", zatim je bilo riječi o istorijatu i najčešćim prilikama za igru u prošlosti, pravilima ponašanja u kolu i van njega, kao i greškama koje se često susreću u našim ansamblima i pogrešno prikazuju kao stara – naslijeđena tradicija.

image

Dio polaznika ovogodišnjih radionica

ФОТО: ЦИРТИП КОЛАШИН

– Najmlađa polaznica imala je pet godina, a najstariji preko 70. Svako je igrao u okviru svojih mogućnosti, a mnogi su izrazili želju za što češćim manifestacijama ovog tipa - navode iz CIRTIP-a.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a radionice su po najsavremenijim plesnim metodama vodili specijalista Davor Sedlarević i student smjera za tradicionalne igre u Kikindi Jovan Miladinović.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:14