Глигоровић, Вуковић, Кутлеша и Кучинац у Куслевовој кући / -ФОТО: Ж.Ј.
10/12/2021 u 14:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Креацију гуши апсурдност бирократије

Кустоскиње се залажу за континуирано и јавно финансирање у култури и умјетности, чак и буџетско, а како би се смањила неизвјесност продукције, зависност од фондова и административни притисак на актере културне и умјетничке сцене

Загребачке кустоскиње Весна Вуковић, Ана Кутлеша и Дуња Кучинац, чланице колектива БЛОК, представиле су се подгоричкој публици кроз разговор с Нелом Глигоровић у Куслевовој кући. Програм је одржан у оквиру Децембарске умјетничке сценае(ДЕУС), а организатори су подгорички Секретаријат за културу и спорт и организациjа "Теорема".

БЛОК је кустоски колектив основан прије двије деценије, наводи Глигоровић, а препознатљив по активизму и то не само у оквирима локалне заједнице у којој су ситуирани - загребачки кварт Трешњевка, већ и шире у Хрватској и Европи. Основа рада им је истраживање друштвено-ангажованих умjетничких пракси, издаваштво, едукациjа, истраживања и организовање радника у култури. Разговор jе вођен у три дијела, представљајући њихове реализоване програме и пројекте.

Посебно занимљив разговор вођен је о акцијама везаним за побољшање услова рада и материјалног статуса и вредновања рада људи у култури и умјетности који дјелују изван етаблираних и државних институција, гдје и саме припадају. Иако историјски можда и има оправдање, наводи Вуковић, назив "независна сцена" реално и у суштини не функционионише, јер је дискутабилан појам независности, ако се зна да културни посленици који раде изван институција зависе од многих чинилаца, што сужава њихову слободу (независност) дјеловања и ограничава трајање програма. То доводи до тога да се квалитетни програми и пројекти завршавају скоро па напрасно.

Основа рада кустоског колектива БЛОК је истраживање друштвено-ангажованих умjетничких пракси, издаваштво, едукациjа, истраживања и организовање радника у култури

Конкретан примјер је аплицирање на домаће и конкурсе Европске уније, и начине функционисања пријаве и одобравања средстава из фондова, организација и удружењ из ЕУ, наводи Кутлеша. Морају се учинити бројни уступци на сопственом пројекту, како би се усагласио са визијом ЕУ фонда, а и када се добије новац за неки пројекат, често се доводе у апсурдне ситуације, наводи Кутлеша.

– Ту се провлаче одређени концепти ЕУ који су у датом часу тражени и популарни, на примјер рањиве скупине. И онда дођете у ситуацију да се ви двије, три године бавите таквим пројектом, и онда се то наједном прекида. Ти пројекти нису одрживи, у смислу дугорочности, не нашом кривњом, већ динамиком расписа одозго, јер нас претварају у сервисере час ових час оних социјалних потреба, и то све више служи некаквом попуњавању кућица на бирократској разини, а мање стварном утицају на заједницу - рекла је Кутлеша између осталог.

Кустоскиње се залажу за континуирано и јавно финансирање у култури, чак и буџетско, а како би се смањила неизвјесност продукције, зависност од фондова и административни притисак на актере културно-умјетничке сцене.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:38