Operska predstava, ilustracija / - WIKIPEDIA
07/12/2023 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UNESKO: Status kulturnog nasljeđa za italijansko opersko pjevanje

Agencija za kulturu Ujedninjenih nacija je opisala italijansku operu kao "fiziološki kontrolisan način pjevanja koji povećava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su amfiteatri i crkve".

Agencija za kulturu Ujedninjenih nacija, UNESKO, saopštila je da uključila četiri vijeka staru umjetnost, mješavinu kostima, drame i muzike, u kategoriju nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Tako je četiri vijeka stara umjetnost mješavina kostima, drame i muzike pridružuje se drugim svjetskim običajima i tradicijama, piše BBC na srpskom.

Italijanska Opera rođena je krajem 1500-ih i početkom 1600-ih u Firenci, na dvoru porodice Mediči. Opera ima zamršene zaplete, razrađenu scenu i virtuozno pjevanje.

Opersko pjevanje se tako pridružilo drugim poznatim italijanskim tradicijama, kao što su pravljenje pice i umjetnost penjanja na alpske vrhove.

- Ovo je zvanična potvrda onoga što smo već znali: opersko pjevanje je svjetska izvrsnost - rekao je italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano posle odluke NESKO-a.

UNESKO je opisao italijansku operu kao "fiziološki kontrolisan način pjevanja koji povećava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su amfiteatri i crkve".

Dodaje se i da umjetnost promoviše "kolektivnu koheziju i sociokulturno pamćenje", kao i da je "sredstvo slobodnog izražavanja i međugeneracijskog dijaloga".

Prvim velikim kompozitorom opere smatra se Italijan Klaudio Monteverdi, koji je živio od 1567. do 1643. godine.

Italijanske novine La Republika navode da priznanje dolazi uoči tradicionalne inauguracije sezone 2023-24 u operi La Skala.

Širom Italije sada postoji 60 operskih kuća, što je svjetski rekord, dok su operski pjevači, poput tenora iz 20. vijeka Lučana Pavarotija, smatrani velikim zvijezdama.

Italijanska operska pjevačica Karmela Remiđo izjavila je za Korijere dela sera da je zahvaljujući operi i njenim libretima italijanski jezik poznat u svetu.

- To što je opersko pjevanje ušlo u nasljeđe čovječanstva je veoma emotivno - rekla je ona.

Pjesma blijedi dok je slušate, ali vas duboko dirne, dodala je ona.

UNESKO je na sastanku u Bocvani o očuvanju kulturnog nasljeđa na listu kulturne baštine čovječanstva uvrstio peruanski seviće, farbanje rikše iz Bangladeša, uzbekistanske keramičke zanate i nekoliko drugih običaja i tradicija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:09