Тошковић и директор барске галерије Милун Лутовац / Драган Стојановић
03/05/2021 u 12:34 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар жели да гради спомен бисту Урошу Тошковићу

Пријатељи, поштоваоци и колекционари покренули иницијативу
Општина Бар је на иницијативу пријатеља, поштовалаца и колекционара дјела сликара Уроша Тошковића започела процедуру која би требало да створи законске предуслове за израду спомен-бисте великом умјетнику на Шеталишту краља Николе.
Према ријечима директорке Народног музеја Црне Горе Анастазије Мирановић, свака земља би вољела да има Уроша Тошковића.
– Бар је, као град којег је Урош Тошковић изабрао да у њему проведе посљедње године живота, био привилегован присуством умјетника чија дјела, појава и сам живот, никога нису остављали равнодушним - рекла је Мирановић.
Она је додала и да то неће бити само споменик, већ залог будућим генерацијама, и инспирација генерацијама које долазе да проучавају његово дјело.
– Дjела великих умjетника требало би да буду видљивиjа, а то jе могуће реализовати кроз, на примjер, парк скулптура када jе риjеч о ваjарима, едукативне просторе – радионице отвореног типа, у коjима би умjетници разговарали са публиком и преносили своjа знања - додала jе Мирановић.
image
Милутин Дарић на сету
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Бару припада и вриједна заоставштина, легат од скоро 70 Тошковићевих радова из колекције Момчила Тодоровића.
Предсједник Општине Душан Раичевић, сматра да овај умјетник заслужује да добије спомен-бисту у Бару, гдје је провео значајан дио свог живота, стварао и остао упамћен међу Баранима као дио урбане легенде.
– Надамо се да ће наша иницијатива бити препозната и прихваћена од стране Министарства културе, како би већ у наредној години могли да планирамо средства у буџету за ту намјену - каже Раичевић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:52