/ -SHUTTERSTOCK
14/11/2023 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izgled obrva može ukazivati na zdravstvene probleme

Od psorijaze do nedostatka gvožđa

I odraz u ogledalu vam može otkriti neke moguće zdravstvene probleme. U emisiji ITV Lorraine, dr Amir Kan je otkrio da čak i obrve mogu otkriti mnogo o našem zdravlju.

- Ako pogledate svoje obrve, pod uslovom da ih niste čupali ili ofarbali, naći ćete neke znakove - rekao je on.

Prorijeđene obrve

- Ako su vam obrve tanke, posebno u spoljašnjem dijelu, to može biti znak slabe funkcije štitne žlijezde - upozorio je dr Kan. Kada štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona, može doći do umora, povećanja tjelesne težine, osjećaja beznađa i depresije. Ali stanjivanje obrva takođe može biti znak nedostatka hranljivih materija, posebno gvožđa.

Drugi simptomi nedostatka gvožđa mogu biti otežano disanje, primjetni otkucaji srca i blijeda koža.

Obrve koje štrče

Ovaj znak, u kombinaciji sa ljuskavom kožom, može ukazivati na psorijazu. Riječ je o autoimunom stanju koje izaziva fleke na koži, koje formiraju srebrno-bijele ili sive ljuspice, objašnjavaju u zdravstvenoj službi.

Neusklađene obrve

- Pegave obrve mogu biti znak upozorenja da imate alopeciju - podijelila je ljekarka opšte prakse. Alopecija je medicinski izraz za gubitak kose, koji može imati mnogo uzroka.

Doktor Kan je apelovao da se ne ignorišete nijedan od ovih simptoma kao i da se u nekom od slučaja obavezno konsultujete sa ljekarom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 11:20