Zdrava kosa i nokti / -KATALOG
01/08/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Minerali za jaku kosu i nokte

Neadekvatna ishrana i loše zdarvlje mogu biti razlog, a vitamini i mineral lijek

Kosa i nokti su ćelijske strukture koje zahtijevaju iste hranljive materije za zdrav rast. Beživotna kosa i lomljivi nokti su znak neadekvatne ishrane i lošeg zdravstvenog stanja. Najvažniju ulogu za zdravlje imaju mineralne materije i vitamini, i njihov unos je neophodan.

Proteini

Kosa i nokti su prvenstveno sagrađeni od proteina koji se zove keratin. Tijelu je iz ovog razloga neophodan unos proteina kroz ishranu bogatu posnim mesom i piletinom, a za vegetarijance se predlaže unos soje, oraha i žitarica.

Cink

Mineral cink je od vitalnog značaja za zdravu ćelijsku deobu uz pomoć kojeg se tijelo brže reprodukuje. Nedostatak cinka se manifestuje na više načina, ali najviše kroz spor rast kose i rascvjetale, izblijedjele nokte. Plodovi mora su dobar izvor cinka, kao i crveno meso, mahunarke i integralne žitarice. Treba znati i da se cink na biljnoj bazi ne apsorbuje lako.

Kalcijum

Kalcijum je zaslužan za jake kosti, zube, nokte i kosu. Jedan je od najneophodnijih minerala, tako da će se njegoven nedostatak primetiti lako. Hrana bogata kalcijumom su mliječni proizvodi, bijeli pasulj, zelena salata, orasi…

Magnezijum

Magnezijum je najbolji anti stres mineral koji sprečava opadanje kose i neravnine na noktima. Preporučuje se izbjegavanje stresa i unos namirnica poput sjemenki bundeve i tamne čokolade.

Biotin

Biotin je označen kao glavni uzrok lomljive kose. Ljekari propisuju biotin svima koji pate od alopecije, autoimunog poremećaja gubitka kose. Namirnice bogate biotinom su banane, mahunarke, kikiriki i sočiva.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su zaslužne za mekšu kožu, kosu i za sjajne nokte. Losos, tuna, skuša i sardine su pune omega-3 masnih kiselina pa ih treba konzumirati što češće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:36