Na spavanje sa suvom kosom / SHUTTERSTOCK-SHUTTERSTOCK
24/08/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na spavanje uvijek sa suvom kosom

Odlazak u krevet s mokrom ili vlažnom kosom može da nanese mnogo više štete kosi i korijenu nego što mislite. Ako vam to pređe u naviku, kosa će postati iskrzana i oštećena, navodi Rejčel Ilden, stručnjak za njegu kose i stilista

Poslije napornog, vrelog dana prijatno tuširanje ili dugo opuštajuće kupanje u kadi uvijek dobro dođe. Ali, prije nego što zaspite, kosu treba dobro osušiti iz nekoliko razloga.

"Odlazak u krevet s mokrom ili vlažnom kosom može da nanese mnogo više štete kosi i korijenu nego što mislite. Ako vam to pređe u naviku, kosa će postati iskrzana i oštećena", navela je za portal "Helti" Rejčel Ilden, stručnjak za njegu kose i stilista.

Osim ovog problema, koji spada u estetske, mokra kosa stvara na jastuku, posteljini, krevetu vlažnu sredinu, pogodnu za razvoj bakterija i gljivica, koje onda lako zahvate tjeme glave.

Gljivična infekcija zahvata lako folikul dlake, izaziva svrab, na koži glave nastaju pečati, opada kosa. Osim ovoga, plesan koja se obično stvara na jastucima zbog vlažne sredine i nakupljanja bakterija može da izazove i respiratorne probleme. Iako je ljeto sezona kada je kosa često mokra, ni vezivanje kose u rep, ako nije dobro osušena, nije dobra navika. Punđa će tako djelovati urednije i elegantnije, ali to oštećuje krajeve dlake i stvara istu vrstu problema kao kada se spava s neosušenom kosom. U ovom slučaju češće dolazi do pojava peruti i svraba, do suvoće i iritacije kože glave, što je uzrok nastanka seboreičnog dermatitisa. To će teško proći bez liječenja kod dermatologa ili stručnjaka za njegu kose.

Zaključak je i da nije toliko važno doba dana kada se pere kosa, već je uvijek bitno dobro je prosušiti.

Zdrava ishrana za sjaj

Jedna od najvažnijih stvari u vezi s njegom kose i kože glave je i način na koji se hranimo.

Helen Rivi, stručnjak za oblast kose, navodi da je za pravilnu njegu vlasišta i tjemena ključan vitamin C koji, kako prenose strani mediji, pomaže tijelu da apsorbuje gvožđe, ali je i jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka za rast kose.

Ovaj vitamin organizam ne proizvodi samostalno, pa je važno da ga unosimo kroz ishranu ili eventualno suplementaciju.

Namirnice bogate vitaminom C su citrusi, jagode, kupus, paprika, paradajz, šumsko voće, posebno ribizle, karfiol, krompir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:17