Ilustracija / - Интернет
03/10/2022 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučna metoda da uspavate bebu za 13 minuta

Pratili su kako djeca reaguju u četiri situacije: dok ih majke drže u naručju istovremeno se krećući, dok ih drže u naručju u sjedećem položaju, dok leže u dječjem krevetiću i u situaciji kad se nježno ljuljaju

Japanski i italijanski naučnici predložili su metodu uspavljivanja uplakane bebe za samo 13 minuta. Tvrde da će roditelj dijete smiriti tako što će ga držati u naručju i pritom se kretati pa ga, nakon što zaspi, neće prenaglo položiti u krevetić.

Dijete treba priljubiti uz tijelo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta, napisali su naučnici u časopisu Current Biology. Kad dijete zaspi roditelj i dalje treba da ga drži u naručju i sjedi još pet do osam minuta prije nego što ga položite u kolijevku, piše N1.

- Mnogi roditelji pate zato što im bebe noću plače, rekla je jedna od autorki studije Kumi Kuroda sa instituta Riken u Japanu.

- To je veliki problem, posebno za neiskusne roditelje, koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u rijetkim slučajevima čak dovesti do zlostavljanja djeteta, rekla je.

Kuroda i kolege su pratili kako djeca reaguju u četiri situacije: dok ih majke drže u naručju istovremeno se krećući, dok ih drže u naručju u sjedećem položaju, dok leže u dječjem krevetiću i u situaciji kad se nježno ljuljaju. Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG mjerili su im otkucaje srca.

Uplakana djeca smirila su se već nakon 30 sekundi nošenja, a otkucaji srca su im usporili. Sva su djeca prestala plakati, a pola ih je zaspalo. No, kad su ih majke odmah položile u krevetić, gotovo ih se trećina probudila već za 20 sekundi.

Naučnici smatraju da su se djeca smirila zahvaljujući takozvanom odgovoru na prenošenje, svojstvenom sisarima koji se rađaju bespomoćni. Takvi sisari, a ljudi su među njima, zahtijevaju roditeljsku brigu i hranjenje dugo vremena.

Kad, na primjer, majka mačka ili pas podignu svoje mlade držeći ih za vrat i prenose ih na drugu lokaciju, mladunčad nagonski postane pasivna, zbije se, uvuče stražnje noge i rep, a rad srca i disanje im uspore. To majci olakšava prenošenje i pospješuje preživljavanje.

Pošto je u ovom istraživanju učestvovalo samo 21 dijete, naučnici napominju da njihove rezultate treba potvrditi opsežnijim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:16